Шахраї викрали в житомирської журналістки 139 тис грн, які вона збирала на дрон для чоловіка-військового

Шахраї вкрали у житомирської журналістки Тетяни Хмель 139 тисяч гривень, які вона зібрала на дрон для свого чоловіка-військового.

Про це медійниця повідомила 2 липня у ФБ та розповіла деталі представниці Інституту масової інформації у Житомирській області.

За її словами, шахраї створили клон чат-бота monobank і спілкувалися з нею від імені “працівника банку”, який знав про останні надходження на банку.

Ще в травні незадовго до свого 30-річчя Тетяна відкрила збір на купівлю квадрокоптера Mavic 3-T для підрозділу свого чоловіка, який несе службу в ДШВ. За декілька днів Тетяна планувала замовляти дрон, але 1 липня кошти з її рахунку вкрали шахраї.

“Друзі, у мене з банки вкрали гроші, які ми так важко збирали для підрозділу мого чоловіка на Mavic 3-T. Я потрапила у пастку дуже професійних шахраїв, які готувалися до цього фактично два місяці. Ще в травні вони створили точну копію чат-боту Monobank, в якому вели зі мною комунікацію щодо стану моїх рахунків, пізніше повідомивши мене про закінчення строку дії моєї картки та проконсультували мене стосовно подальших дій. Пізніше я зверталася у цей чат-бот з іншими питаннями, де мені надавали допомогу. А вчора, 1 липня, в цьому чат-боті мені прийшло повідомлення, що мій рахунок буде заблоковано через надмірну активність і нецільове зарахування коштів”, – написала Тетяна Хмель.

У коментарі представниці ІМІ журналістка розповіла, що працюючи в новинах, багато разів знімала матеріали про аферистів, які видурюють у людей гроші, і знала, що не можна розголошувати дані своєї картки.

Тут же у неї не виникало підозр, бо “співробітник банку” не запитував нічого підозрілого, а сам називав їй суми транзакцій, імена людей, які надіслали кошти і навіть фрази, які люди писали у призначенні платежу. Цього дня на банку приходило багато донатів, оскільни подруга Тетяни журналістка Ірина Кирилович у свій день народження попросила друзів підтримати збір на дрон.

Також Тетяна Хмель розповіла, що упродовж тривалої телефонної розмови “співробітник банку” пояснив, що через таку активність транзакцій і привітання з днем народження у призначенні платежу банк може зупинити збір для перевірки, а донати в подальшому повернути людям, які надсилали гроші.

“Він називав прізвища та імена людей, яких я знаю, і які точно цього дня надсилали кошти. Більше того, він називав точні суми транзакцій. Стороння особа не могла знати такої інформації, тому у мене й не виникло ніяких сумнівів”, – розповіла Тетяна.

Керуючись підказками шахрая, Тетяна вивела гроші з банки на свою картку, з якої невдовзі зникли всі кошти. Коли журналістка збагнула, що її ошукали, то одразу звернулася до поліції Житомирської області, Кіберполіції та Monobank з проханням про допомогу в розслідуванні цього випадку.

Поліція Житомирської області вже розпочала розслідування за фактом шахрайства.

“За зверненням містянки поліцейські відділу №1 Житомирського райуправління відкрили кримінальне провадження. Попередня кваліфікація події – ст. 190 (Шахрайство) КК України. Триває досудове розслідування”, – повідомила старша інспекторка з комунікації Житомирського районного управління поліції Марина Вітвіцька виданню Житомир.info.

Як відомо, з 2022 року Тетяна Хмель провела 5 успішних зборів для підрозділу чоловіка, який захищає Україну з 2015 року. Наразі чоловік Тетяни перебуває на Лиманському напрямку.

Журналістка зазначила, що у неї лишилося 60 тис грн, які не зберігалися на картці Monobank, про подальшу долю збору вона повідомить, коли матиме інформацію від поліції та служби безпеки банку.

Читайте також:
У Києві шахраї надурювали благодійні організації, підробляючи листи від в/ч: прийшли силовики

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна