Кримськотатарська мова тепер доступна в Google-перекладачі

Google-перекладач додав кримськотатарську мову до списку доступних перекладів.

Про це в суботу, 29 червня, повідомляє МЗС України.

“Google-перекладач додав кримськотатарську мову до списку доступних перекладів! Дякуємо Google за цю важливу ініціативу, яка демонструє, що багата мовна та культурна спадщина корінного народу України є цінною для світової спільноти”, — йдеться в повідомленні.

Про розширення переліку мов на своєму сервісі перекладу компанія Google повідомила ще 29 червня — усього додадуть 110 нових мов.

Як розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у коментарі “Суспільне. Крим”, з проханням додати до Google-перекладача кримськотатарську мову уряд України звернувся до компанії ще у 2020 році.

Наразі переклад на сервісі відбувається із застосуванням кирилиці, оскільки великий масив текстів кримськотатарською мовою написаний саме нею.

Але оскільки уряд України схвалив рішення щодо переведення кримськотатарської мови на латиницю, фахівці та громадські організації вже активно працюють над транслітерацією текстів з кирилиці на латиницю.

“Я думаю, що це займе кілька років. Але те, що зараз зроблено — це колосальний прорив. Але для того, щоб об’єднати всіх носіїв кримськотатарської мови, значна частина яких живе за межами України, дуже важливо, щоб вони об’єдналися задля перекладу на латиницю”, — заявив Рефат Чубаров.

Читайте також:
За сприяння Ватикану: Україна повернула з полону 10 цивільних, зокрема Нарімана Джеляла з Меджлісу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна