У Києві попрощалися з льотчиком 40-ї БрТА, одним з “привидів Києва” Валентином “Бджолярем” Коренчуком

У Києві 18 червня попрощалися з льотчиком 40-ї бригади тактичної авіації Валентином Коренчуком з позивним “Бджоляр”, який брав участь у повітряних боях за столицю. Пілот загинув під час виконання бойового завдання наприкінці квітня.

Про це повідомляє hromadske.

Церемонія прощання відбулася у Михайлівському Золотоверхому монастирі. Попрощатися із загиблим льотчиком прийшли рідні, друзі, побратими.

Після літургії процесія спустилася до Майдану Незалежності. Продовжилася церемонія прощання на Алеї героїв на Лукʼянівському військовому кладовищі.

Заступник командувача Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко на церемонії прощання відзначив героїзм полеглого пілота й вручив грамоту його матері.

У загиблого залишилося троє дітей.

“Полковник Валентин Коренчук був одним з тих на аеродромі, який бачив, як падала L-ка, на задньому сидінні якої сидів Андрій Пільщиков.

Він був першим військовим Повітряних Сил, який набрав мене і підтвердив те, що сталось. За годину після загибелі до мене вже почали доходити чутки, але я не вірила, поки не почула в телефоні глибоке зітхання і фразу: “Меланіє, він не мучився”.

Далі все як в тумані, але я добре памʼятаю всі дзвінки Валентина Івановича в ті тижні. Добрий, спокійний, сильно надтріснутий голос. Тільки такий, який може бути в комески (командира ескадрильї – “Н”), чий льотчик падав в нього на очах…

Трагедія в тім, що два місяці тому Валентин Іванович теж загинув.

Розповісти про це можна тільки зараз, оскільки обставини загибелі були непрості і документальне підтвердження отримали, фактично, кілька днів тому…

Він був чудовим командиром і неймовірним льотчиком”, — згадує громадська діячка, координаторка фонду Сергія Притули, дівчина загиблого пілота “Джуса” (Андрія Пільщикова) Меланія Подоляк.

Ким був Валентин Коренчук

Валентин “Бджоляр” Коренчук був командиром ескадрильї 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних сил ЗСУ.

З перших днів повномасштабної війни пілот захищав небо України: спочатку над Києвом,  пізніше виконував бойові завдання на південному та східному напрямках, прикривав повітряний простір центру України.

Усього здійснив понад 80 бойових вильотів, провівши в небі близько 300 годин, і вразив десятки цілей російських окупантів. Серед його здобутків — збиття російського штурмовика біля Києва, за що його відзначили державним орденом “За мужність” (III ступеню).

Після таких перемог у небі в суспільстві народилася легенда про “Привида Києва” — збірний образ українських пілотів 40-ї бригади.

Читайте також:
У 18 років залишив університет і пішов добровольцем в АТО. На фронті загинув старший сержант 3 ошбр 27-річний Микола Лук’янюк з Волині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна