Молодь отримуватиме сертифікати на купівлю книжок: Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський підписав закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Законопроєкт №11251 передбачає надання книгарням державних субсидій, що компенсуватимуть їм орендну плату за приміщення. А громадянам України, які досягли 18-річного віку, державної допомоги на придбання книг.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Уже цьогоріч українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилося 18 років, отримають сертифікат в “Дії” на суму 908 гривень на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки. Сертифікат діє протягом року з дня досягнення громадянином України 18-річного віку.

Така ж допомога надається при народженні дитини — одному з батьків або інших законних представників дитини протягом року з дня народження дитини.

“Так, виділені гроші з рахунків нашої молоді перейдуть на підтримку українських видавців. Як-то кажуть, всім буде щастя: і юні українці отримають книжки українською мовою за власним вибором, і видавництва, за попередніми підрахунками, зможуть за ці гроші видати додатково 1,5 – 2 млн примірників”, – зазначила заступниця голови профільного комітету Євгенія Кравчук.

Після уточнень у законі також запрацюють субсидії для відшкодування оренди для приміщень книгарень. Як зазначається, всі виплати вже передбачені в бюджеті, тож додаткових витрат з державної казни не буде.

Проєкт закону ініціювали депутати Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Володимир В’ятрович, Микола Княжицький, Ірина Костанкевич, Олександр Абдулін, Софія Федина та Юрій Павленко.

Коментарі 

Володимир В’ятрович
народний депутат України (“Європейська солідарність”), історик, політик і громадський діяч, голова Українського інституту національної пам’яті в 2014-2020 рр

(FB)

Президент підписав закон про електронні книжкові сертифікати, який дозволить нарешті запустити одну зі знакових книжкових програм, ухвалених парламентом ще два роки тому. Це важливий крок для зміцнення української ідентичності, розвитку культури читання і підтримки нашої книжкової галузі.

Якщо уряд без зволікань ухвалить необхідні підзаконні акти, кожен, кому в 2024 році виповнюється 18 років, отримає електронний сертифікат на придбання книжок на суму 908 гривень, і так буде надалі щороку. Дуже важливо, щоб урядовий порядок надання сертифікатів чітко забезпечив виконання вимоги закону – придбати за ці гроші можна лише книжки, легально видані в Україні українською мовою. Розбазарювати державні гроші на різний контрафакт чи російську макулатуру, як це масово було під час реалізації програми Е-підтримки, не лише неприйнятно, але й незаконно, тож уважно стежимо за тим, як підписаний закон буде втілено.

Новий закон підтверджує й механізм компенсації книгарням видатків на оренду в сумі до 20% вартості проданих офлайн україномовних книжок. На жаль, уряд усупереч закону відклав надання цих субсидій «на після війни». Хоча і нинішній, і попередній закони про субсидії книгарням ухвалені саме в час великої війни і саме для того, щоб книгарні могли розвиватися і діяти по всій країні навіть в умовах, коли російські загарбники намагаються цілеспрямовано нищити нашу книжкову інфраструктуру.

Видатки на субсидії книгарням будуть мізерними порівняно з їх значенням для національної безпеки й зміцнення української ідентичності. Тому дуже сподіваюся, що після підпису президента уряд перегляне своє незаконне рішення і втілить нарешті обидві програми – і книжкових сертифікатів, і підтримки книгарень.

Читайте також:
“Фактор-Друк” планують відновити за 4-5 місяців
Буданов показав книги, які отримав з Книжкового Арсеналу
Віртуальний портал Музею книги і друкарства України: збережена спадщина – одне з джерел перемоги над рашизмом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна