Бутусов про проміжні підсумки Харківської кампанії: наші врахували помилки Донбасу, ворог змінив тактику і віддзеркалює найкращий досвід ЗСУ 2022 року

Які результати за 15 днів наступу РФ на Харківщину? (FB)

Дії російських військ на 25 травня, 23.00:

Російські війська захопили прикордонну смугу шириною до 70 км та 10 населених пунктів. Усі ці села знаходяться біля кордону, фактично в зоні бойових дій, і там залишилось загалом кілька десятків мешканців.

Глибина просування максимальна на напрямку села Липці – до 9 км в глибину території України.
У місті Вовчанськ просування до 7 км.
На напрямку села Стариця – до 5 км.

На даний момент ворог закріплюється на захопленій території, продовжує атаки, застосовує свіжі резерви, завдає удари по наших тилах та продовжує володіти тактичною ініціативою.

Російські війська 25 травня проводили атаки на напрямку Липці та Вовчанськ. Усі атаки відбиті.

Дії українських військ:

Загроза прориву росіян на всіх напрямках відбита, на північному фронті Харківщини створено стійкий фронт. Усюди, де росіяни продовжують атаки, ворог зазнає значних втрат.

Головнокоманувач ЗСУ Олександр Сирський призначив новим командувачем ОТУ “Харків” свого заступника (уточнення: заступника начальника Генерального штабу ЗСУ – “Н”), колишнього командувача ОСУВ “Одеса” [бригадного] генерала Михайла Драпатого, та швидко перекинув на напрямок кілька боєздатних бригад та батальйонів, причому насамперед тих, які мають у своєму складі значну кількість харків’ян. Війська забезпечуються артилерійськими боєприпасами. Створена взаємодія артилерії та піхоти, ситуаційна обізнаність по всьому передньому краю.

Варто відмітити, що українське командування не застосовує на цьому напрямку бригади окремими взодами та ротами, не розпорошує війська, а нарізає бригадам окремі смуги відповідальності (якби це так діяли на усьому фронті).

Як тільки бойові порядки стали більш щільними, просування ворога стало так само важким, як на Донбасі.

Також варто відмітити, що наше командування не кидає війська у швидкі та погано підготовлені атаки, для доповіді про нібито вжиті заходи, а в першу чергу думає про ураження та завдання втрат противнику. Така тактика повністю відповідає обстановці. Так, ми пропустили удар, але не треба поспішати, адже рахунок битви не закритий.

Мапа DeepState. Харківський напрямок, станом на 25 травня 2024

Які подальші плани ворога на даному напрямку?

1. Захопити гряду панівних висот, які контролюють прикордонну смугу та села Липці-Веселе-Тернова-Стариця.

2. Захопити місто Вовчанськ та лісові масиви з панівними висотами навколо.

3. З’єднати два плацдарми від Вовчанська до Липців, взяти під контроль усю прикордонну смугу.

4. Скувати та виснажити наші війська втратами для зниження боєздатності, не допустити перекидання на Донбас – на Часів Яр, Красногорівку, Вугдедарський та Покровський напрямки.

Чому російським військам вдалося просунутись?

1. Відсутність дозволу країн НАТО на застосування високоточного озброєння по території РФ. Це дозволяє ворогу розгортати війська на території РФ практично без вогневого впливу.

2. Гостра нестача засобів ППО для знищення бомбардувальників та дронів-розвідників над тиловими районами. Ворог діє у повітрі майже без перешкод.

3. Перевага в застосуванні високоточної зброї – ворог завдає ударів по будь-яких виявлених позиціях. Наприклад, на одному з напрямків перед атакою штурмової групи противника по одному з спостережних пунктів бригади НГУ “Хартія” було завдано удару одночасно чотирма корегованими авіабомбами та одним керованим снарядом 152 мм (атака, тим не менше, була відбита, позиція втримана, удари та бій зафіксовані на відео).

4. Перевага ворога у кількості дронів усіх типів. Дрони проводять активну розвідку наших тилових районів та бойових порядків на глибину до 50 км. Ворог активно застосовує ударні дрони далекої дії типу “Ланцет” у зв’язці з розвідувальними. Над нашими передовими позиціями на глибину до 4 км застосовується значна кількість дронів-камікадзе та дронів зі скидами.

5. Проблеми з організацією Повітряними силами сповіщення про передачу ворожими дронами відеосигналу над конкретними точками, для корегування ударів. Через відсутність сповіщення наші наземні сили не встигають зреагувати, та ворогу вдається уразити наші підрозділи під час переміщення.

6. Ворог змінив тактику дій наземних сил. Ворог намагається діяти максимально приховано, атакувати групами до взводу, шукати порожнини в наших бойових порядках. Бронетехніка застосовується епізодично, для підтримки дій піхоти. Атаки піхоти координуються з повітряною розвідкою та супроводжуються ударами авіації, артилерії та дронів. Тобто намагаються віддзеркалити тактику кращої у світі української піхоти зразка 2022-го.

Ворог вивчає досвід війни та покращує управління, планування, підготовку, злагодженість та взаємодію під час штурмових дій.

7. Недоліки з підготовкою, плануванням та організацією оборони до російського наступу. ДБР порушило справу щодо екскомандувача ОТУ “Харків” генерала Галушкіна, командування 125-ї бригади ТрО, 415-го стрілецького батальйону 23-ї бригади, 172-го батальону 120-ї бригади ТрО за залишення позицій. Але, на мою думку, відповідати має набагато ширше коло більш високих керівників. Що сталося та хто має відповідати, буду писати окремо 26 травня, і в найближчі дні проведемо After action review по російському наступу, щоб навчатися на цих уроках. І давати оцінку фактам перед тим, як висувати звинувачення.

Читайте також:
Самохідна артилерія 57-ї ОМБр під Вовчанськом: Бог нас береже – “град” упав за сім метрів і не розірвався. ВІДЕОРЕПОРТАЖ


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна