Самохідна артилерія 57-ї ОМБр під Вовчанськом: Бог нас береже – “град” упав за сім метрів і не розірвався. ВІДЕОРЕПОРТАЖ

Травень 2024. Північ Харківської області. Росіяни продовжують штурмувати наші оборонні рубежі. Не маючи змоги пробитися через Вовчанськ, ворог почав атаки по флангах. Стримувати натиск супротивника українським воїнам складно, адже московити буквально засипають передній край і тили FPV-дронами, ракетами, керованими авіабомбами. Одну з ділянок цього пекельного напрямку тримають підрозділи 57-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені Костя Гордієнка.

Єдина дорога на Харків звідси затягнута димом від пожеж. Повсюди стоїть смог. Аби відрізати оборонців Вовчанська від тилу, росіяни рівняють все навкруги із землею – села, ліси. Канонада поблизу Вовчанська не змовкає. Працює як ворожа, так і наша артилерія.

Вовчанськ на мапі DeepState 25 травня 2024

Самохідна артилерія 57-ї бригади б’є по ворогу майже без відпочинку. Із перших днів наступу росіян на півночі Харківщини підрозділ ні на день не виходив із бойових.

“Зараз трошки менше стало. А спочатку не було навіть перекурів. У перший день [відбиття російського наступу] ми зробили близько 110 пострілів. Далі – по різному – 20, 30, 40. Як дають”, – каже артилерист Ігор.

Місце роботи заряджаючого Ігоря – САУ “Гвоздика”. Калібр снарядів до цієї самохідної артилерійської установки – 122 мм – донедавна на фронті був дефіцитним. Але Харківський напрямок важкий і надважливий, тому б/к наші не шкодують.

Ігор розповідає, як у перші дні й росіяни крили з усього, що могли. Нашим самохідникам “підфартило”: за сім метрів від них упав снаряд із ворожого “Граду” й не вибухнув. “150-й також упав біля машини і не вибухнув. Мабуть, щось охороняє нас”, – посміхається гармаш, показуючи на небо.

Відпрацювавши по цілі, розрахунок самохідної артустановки одразу ретельно маскується – щоб ворожі дрони не виявили позицію. Ці маніпуляції хлопцям доводиться проводити ледь не кожні пів години.

Про присутність у небі ворожих дронів гармашів повідомляють зенітники, які зараз обов’язково чергують із розрахунками гармат. Це життєво необхідно.

На позиції самохідників 57 ОМПБр побував відеожурналіст “Новинарні“:

Контекст: наступ росіян на півночі Харківщини

Російські війська спробували прорвати лінію оборони на півночі Харківщини близько 05:00 10 травня. Мали частковий успіх. Зокрема, втратила рубіж оборони 125-та бригада територіальної оборони ЗСУ. З цього приводу ДБР розслідує кримінальне провадження.

Замість бригадного генерала Юрія Галушкіна командиром ОТУ “Харків” був призначений бригадний генерал Михайло Драпатий – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України.

Ворог задіяв до 7 мотострілецьких батальйонів і відтоді поступово вводить в дію резерви. Загалом угруповання “Сєвєр” накопичило до 48 тисяч осіб живої сили. До його складу увійшли зокрема частини 6-ї армії, 11-го та 44-го армійських корпусів ЗС Росії.

Маючи перевагу в особовому складі та, особливо, в озброєнні (зокрема в артилерії та авіаційній компоненті), противник протягом двох тижнів наступальної операції зміг добитися хіба що часткового тактичного успіху. Більшість населених пунктів, які зайняли російські окупанти, – це майже безлюдні села в “сірій зоні”.

Противник продовжує наступальні дії, зосереджуючи основні зусилля у напрямках на Липці і Старицю, а також у північних районах міста Вовчанськ. При цьому зазнає значних втрат. Зокрема, протягом тижня 13-19 травня загальні втрати російських окупантів на Харківському напрямку склали приблизно 1570 осіб та 260 одиниць озброєння і військової техніки.

Фактично, противник ще не дійшов до першого рубежу нашої оборони з інженерно-фортифікаційними спорудами, який був підготовлений. Крім нього, є наступні лінії укріплень, зокрема зведені зусиллями ОВА та цивільних компаній-підрядників.

24 травня Сили оборони повідомили, що зупинили російські війська на півночі Харківської області, ситуація поступово стабілізується.

На Харківському напрямку станом на 10-ту годину ранку 25 травня російський агресор тричі атакував українські підрозділи. Дві штурмові дії було відбито в районі Липців без успіху для противника. Ще одне бойове зіткнення тривало в районі Вовчанська. Сили оборони продовжують укріплювати свої рубежі.

Окупанти дорого платять за спроби своїх наступальних дій. За добу 24 травня на Харківському напрямку ворог втратив 148 окупантів, з них 35 загиблими та 113 пораненими. Також українськими воїнами було знищено п’ять ворожих артсистем, вісім БпЛА, п’ять автомобілів та одну одиницю спеціальної техніки. Крім того, пошкоджено броньовану машину, п’ять артсистем, один засіб ППО, три автомобілі та дві одиниці спецтехніки. Уражено 24 бліндажі противника.

У бойових підрозділах Сил оборони регулярно працює Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський. Поставлені ним завдання: не допустити подальшого просування ворожих військ, стійко утримувати займані рубежі та позиції; виснажувати наступальний потенціал противника та завдавати йому максимальних втрат ударами БпЛА, авіації, ракетних систем, вогнем артилерії і танків; створювати умови для розгрому ворожого угруповання діями мобільних штурмових груп та підрозділів атаками у фланг і тил із різних напрямків.

Проєкт “Strategic Media Support Program” реалізує Львівський медіафорум
за фінансової підтримки People in Need (PIN) та Pioneer Foundation

Читайте також:
Під час наступу на Вовчанськ РФ задіяла підрозділи “африканського корпусу”, – розвідка UK


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.