Нацрада закликала не “дегуманізувати” росіян як орків. Але документ уже зняли

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила пропозиції щодо висвітлення інформації в медіа в умовах воєнного стану, в яких закликала журналістів не називати російських військових “орками”, “руснею”, “чмонями” тощо, бо їх “дегуманізація”, серед іншого, може сприяти подальшому загостренню ненависті до всіх громадян країни-агресорки.

Відповідні рекомендації містяться в “Пропозиції до Критеріїв віднесення інформації до такої, що розпалює ненависть, ворожнечу, жорстокість до окремих осіб чи груп осіб через приналежність до спільноти ветеранів(-ок) війни/військовослужбовців(-иць) України та/або до такої, що підбурює до дискримінації чи утисків за ознакою приналежності до ветеранів(-ок) війни/військовослужбовців(-иць) України”, які були оприлюднені на сайті Нацради 14 травня.

Втім, станом на 23 травня на відповідній сторінці документа вже не було.

Водночас “Судово-юридична газета України” наводить посилання, де можна ознайомитися з ним повністю.

Серед іншого, в переліку є й пункт, який стосується висловлювань у медіа, “що направленні на знецінення ворога, зокрема військовослужбовців ЗС РФ“.

“Наприклад: “чмоні”, “орки”, “русня/галіма русня/клята русня”, “русня, яка не вміє воювати”, “та вони дебіли”, та подібна некоректна лексика і номінація щодо представників(-иць) російської армії, військової та політичної адміністрації (окупаційної влади)”, — перелічили в Нацраді.

Регулятор, зокрема, зазначає, що ненормативна лексика та образи російських окупантів у медіа “мають на меті демонізувати противника”.

Як зазначається в рекомендаціях, “навіть в умовах воєнного стану важливо дотримуватися етичних і журналістських стандартів у висвітленні подій та використанні лексики”.

“Поширення образливих висловлювань і негідної номінації до будь-якої соціальної групи людей, включаючи військовослужбовців(-иць) Збройних сил Російської Федерації чи представників окупаційної військової та/або політичної адміністрації, не є етичним або журналістськи виправданим і може призвести до загострення військових дій та створення додаткових напруг у суспільстві“, – вважають у Нацраді.

На думку регулятора, “некоректна лексика і номінація до представників окупаційної російської армії, військової та політичної адміністрації (окупаційної влади) не сприяють об’єктивному та відкритому інформуванню громадськості та можуть погіршити сприйняття медіа як надійного джерела інформації”.

“Висловлювання, що направлені на знецінення ворога, включаючи військовослужбовців ЗС РФ, мають на меті демонізувати противника. Ці висловлювання часто є агресивними та неетичними”, — йдеться в офіційному коментарі.

На думку Нацради, використання подібної лексики щодо окупантів їх не лише “демонізує”, а й “дегуманізує”, що нібито може призвести до ескалації війни.

“Важливо розуміти, що використання некоректної і, по суті, “дегуманізуючої” лексики щодо військовослужбовців(-иць) країни-агресорки може сприяти подальшому загостренню бойових дій та ненависті до всіх громадян(-ок) країни-агресорки і не завжди є конструктивним засобом сприйняття громадянами країни, яка обороняється, військових (у цьому контексті правильно буде сказати “воєнних” злочинів – “Н” військовослужбовців(-иць) країни-агресорки відповідно до міжнародного законодавства.

У журналістиці рекомендується дотримуватися об’єктивності до всіх ворогуючих сторін. Коректність мовлення є важливими елементами, щоб зберегти людську гідність та етичні стандарти в комунікації”, — йдеться в коментарі регулятора.

Посилання на цей текст із сайту Нацради зникло після того, як 22 травня про цю рекомендацію написали деякі видання.

Читайте також:
На тлі погіршення ставлення: УВФ презентував рекомендації “Як писати про ветеранів”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна