Ризики для євроінтеграції і російський слід: у Грузії вирує протест проти закону “про іноагентів”

У Тбілісі відбувається багатотисячна акція проти закону “Про прозорість іноземного впливу”, який загрожує західному курсу та євроінтеграції Грузії. Упродовж вечора 30 квітня і ночі 1 травня правоохоронці затримували учасників мітингу перед парламентом, застосували водомет для розгону учасників акції. До цього пролунало попередження про використання спецзасобів.

У ніч проти середи загони поліції спеціального призначення перестали застосовувати сльозогінний газ у центрі грузинської столиці. Це дало можливість учасникам акції протесту проти закону про “іноагентів” повернутися на попередні позиції біля будівлі парламенту країни.

Про це повідомляє грузинська служба “Радіо Свобода”.

“Обговорення закону про “іноагентів” продовжиться в законодавчому органі о 12:00 за тбіліським часом (це 11:00 за Києвом – ред.)”, – ідеться в повідомленні.

Що передувало

29 квітня після 10-годинного обговорення комітет парламенту Грузії з юридичних питань підтримав у другому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який викликав протести у країні. Цей закон загрожує західному курсу та євроінтеграції Грузії.

Увечері 30 квітня у Тбілісі представники неурядового сектору, громадянські активісти, опозиція й молодіжні організації і рухи перекрили проспект Руставелі, закликаючи владну партію негайно відкликати суперечливий законопроєкт.

30 квітня законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” був винесений на розгляд парламенту Грузії у другому читанні, втім лідер парламентської більшості Мамука Мдінарадзе заявив, що його обговорення може тривати кілька днів.

Більшість парламенту Грузії 17 квітня схвалила документ у першому читанні. Партія “Грузинська мрія” стверджує, що законопроєкт має на меті стимулювати прозорість неурядових організацій і засобів інформації, фінансованих з-за кордону.

План влади викликає спротив значної частини суспільства. Громадські організації та опозиційні партії називають закон “російським” і вважають, що метою “Грузинської мрії” є ліквідація організацій, які опікуються розвитком демократії, і блокування процесу вступу до Євросоюзу.

Євросоюз і Сполучені Штати неодноразово попереджали грузинську владу про те, що ухвалення закону негативно вплине на просування Грузії на шляху до Євросоюзу.

Законопроєкт, ініційований парламентською більшістю “Грузинської мрії”, оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, “організаціями, що захищають інтереси іноземної держави”. Вони мають бути зареєстровані в спеціальному реєстрі та щороку заповнювати фінансову декларацію.

Неурядові та медійні організації, які фінансуються західними донорами, стверджують, що їхні доходи вже задекларовані та прозорі, тому справжня мета влади – обмежити діяльність організацій, які опікуються правами людини, питаннями корупції та іншими.

Затвердити законопроєкт у остаточному, третьому читанні, “Грузинська мрія” може в середині травня.

Читайте також:
У Тбілісі провели протест на захист ікони із зображенням Сталіна

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна