У Тбілісі провели протест на захист ікони із зображенням Сталіна

Під будівлею парламенту в столиці Грузії Тбілісі відбулася акція протесту, учасники якої вимагали жорсткішого покарання за облиття фарбою ікони із зображенням Йосипа Сталіна.

Про це повідомляє грузинський інтернет-ресурс SOVA.

Акцію провели представники радикального руху Alt-info у відповідь на інцидент, що стався 6 січня. Тоді в головному кафедральному соборі Грузинської православної церкви у Тбілісі, соборі Святої Трійці, громадська активістка Ната Перадзе облила фарбою ікону святої Матрони із зображенням радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Фото: SOVA

На іконі зображено, як народжений у Грузії Сталін — атеїст, який жорстоко придушував релігію в СРСР — отримує благословення від російської православної святої Матрони Московської під час Другої світової війни.

Фото: SOVA

Як згодом заявив речник пресслужби Патріархії Грузії Андрія Джагмаідзе, на ікони іноді “потрапляють і великі гонителі церкви”.

Окрім цього, у Патріархії заявили, що “осквернення” ікони є “одним з найтяжчих гріхів”, тож обурення вірян є цілком виправданим. Втім, було ухвалене рішення внести зміни в ікону, оскільки в ній є “неканонічний фрагмент”.

Учасники протесту під парламентом Грузії вимагали перекваліфікації правопорушення з адміністративного (дрібне хуліганство) в кримінальне.

“Ми зібралися тут із конкретною вимогою, цією вимогою є справедливість. Ми вимагаємо покарання всіх тих, хто звертається з нашою матір’ю-церквою у тій формі, яка переходить межу”, — заявив один з учасників акції Зураб Махарадзе.

Окрім цього, протестувальники закликали посилити покарання за незаконне перешкоджання у виконанні релігійних обрядів шляхом насильства, погроз або образи почуттів вірян. Наразі ця стаття КК Грузії передбачає до року позбавлення волі.

Читайте також:
70-та річниця смерті Сталіна: українська розвідка дала бачення перемоги над тиранією

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна