Помер скандальний академік Толочко: він підтримував “русскій мір” і заперечував Голодомор

Помер український історик, академік НАН України, народний депутат III й IV скликання Петро Толочко, який заперечував Голодомор як геноцид українців та називав себе частиною “русского міра”.

Про це повідомив народний депутат України II скликання Дмитро Степанюк.

Петро Толочко народився 21 лютого 1938 року в селі Пристроми Переяслав-Хмельницького району Київської області. У 1960-му закінчив історико-філософський факультет Київського університету, а 1966 року – аспірантуру Інституту археології АН УРСР.

Захистив кандидатську дисертація “Історична топографія стародавнього Києва” та докторську дисертацію “Київ і Київська земля в період феодальної роздрібненості Русі XII—XIII ст.”.

Він був автором близько 400 наукових праць, у тому числі 25 монографій, серед них – “Історична топографія стародавнього Києва”, “Древний Киев”, “Історичні портрети”, “Літописи Київської Русі”.

Він був відомий своїми проросійськими поглядами, заперечував Голодомор як геноцид українців і називав себе частиною “русского міра”.

І фактично підтримував погляди Путіна на історичну спадщину.

18 січня 2022 року, незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Толочко брав участь у круглому столі Російського історичного товариства під головуванням директора Служби зовнішньої розвідки РФ Сергія Наришкіна, присвяченому питанням вивчення історії України, з нагоди 368-ї річниці Переяславської ради.

Щоправда, після вторгнення, 8 березня 2022 року, Толочко підписав Колективну заяву до Президії Російської академії наук від членів НАН України – іноземних членів РАН, у якій науковці заявили про засудження війни та вихід зі складу іноземних членів РАН.

Читайте також:
Ударами по голові: військові РФ убили окупаційну голову Абрикосівки на Херсонщині і ще шістьох людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна