Аналітики “Повернись живим” готують нове велике дослідження – про групу “Вагнера”

Аналітичний відділ Фонду “Повернись живим” готує нове велике дослідження – цього разу про приватну військову кампанію “Вагнера”.

Про це в інтерв’ю виданню “Ґрунт” розповів керівник Департаменту стратегічних ініціатив Фонду «Повернись живим» Іван Науменко. 

Так, ведучий нагадав, що в 2023 році Фонд “Повернись живим” презентував аналітичне дослідження “Трансформація російської державності”. 

Документ описує (він доступний за ось цим посиланням) суспільно-політичний блок дослідження в тій частині, яка може бути опублікована на загал. Мова йде про способи вивчення депривації населення та вимірювання спроможності РФ в регіонах. Повний текст документу не є публічним і призначається в першу чергу ключовим стейкхолдерам — військово-політичному керівництву, профільним представникам Сил безпеки та Сил оборони України тощо.

“Це була неповна версія, повну ви передали нашим спецслужбам і Силам оборони. З того часу пройшло вже пів року. Які зміни в російському суспільстві ви спостерігаєте за цей час?”, – запитав журналіст.

На що Науменко відповів:

“Це треба запитувати нашу Марію Кучеренко, старшого аналітика по напрямку вивчення ворога, вона дуже глибоко в темі. Вона – один із найкращих, або й найкращий спеціаліст у темі Росії в України. Це людина, яка годинами може розповідати про внутрішні розклАди в РФ, про боротьбу кремлівських веж тощо. Ідея цієї книжки зародилася в далекому 2021 році на основі того, що ми, як країна, майже нічого не робили для того, щоб сформувати концепт перемоги, та не використовували всіх наявних інструментів, які могли би зробити русні трішки боляче, ніж їм було в 2021 році. А їм було абсолютно не боляче… Ми не думали про культурний наступ тощо. Так виникла ідея започаткувати цей напрямок вивчення русні, і зараз ми системно займаємося цим. У нас на підході дослідження групи “Вагнера”. Ми полізли ще глибше – повивчали регіони. І можу сказати, що існують деякі практичні прояви нашої роботи в цьому. Частково про це говорять по телевізору та пишуть у телеграмах”, – розповів Науменко.

На запитання ведучого про те, чи володіє “ПЖ” інформацією, наскільки спецслужби взяли в роботу дослідження фонду “Трансформація російської державності”, Науменко відповів так:

“Інформація є. Щось робиться. Колись, років через 30-40, почитаємо про це в книжках”, – резюмував керівник Департаменту стратегічних ініціатив.

Читайте також:
Як відпрацювала ТрО в 2022 році: аналітики “Повернись живим” видали нове дослідження

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна