За два місяці Україна втратила 5 з 31 танку Abrams: військовий експерт розповів, чому так сталося, — NYT

За останні два місяці російські війська знищили 5 з 31 танку Abrams, які Україна отримала від США минулої осені.

Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на австрійського військового експерта полковника Маркуса Рейснера.

Принаймні ще три танки були значно пошкоджені.

Деякі офіційні особи та експерти вважають, що українське командування планувало зберегти Abrams для майбутніх наступальних операцій та чинило опір їх відправці на передову. Натомість танки відправили туди на початку цього року разом з навченою та оснащеною американцями 47-ю окремою механізованою бригадою. Як зазначається, танки мали допомогти Україні зберегти контроль над Авдіївкою, яку, втім, у лютому захопили російські війська.

Полковник Рейснер зазначає, що танки Abrams могли бути знищені безпілотниками. Це могло статися через відсутність у 47-ї ОМБр необхідних систем протиповітряної оборони малої дальності, таких як САУ Gepard, які допомагають захистити Київ.

За даними військових аналітиків Oryx, загалом з початку повномасштабного вторгнення Україна втратила 796 танків. Переважна більшість з них — радянського, російського чи українського виробництва. Лише близько 140 з них — передані Україні країнами НАТО.

За даними Oryx, Росія наразі втратила понад 2900 танків, хоча Україна стверджує, що їхня кількість перевищує 7000.

Також Україна втратила принаймні 30 німецьких танків Leopard. Як зазначають аналітики, з’ясувалося, що їх значно легше знищувати за допомогою безпілотників, ніж припускали раніше.

Читайте також:
Геніальне використання: давньоримська зброя допомагає ЗСУ знищувати російські вантажівки, — Forbes

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.