У результаті збиття ракетоносця Ту-22М3 ліквідовано двох російських льотчиків

У результаті збиття російського літака-ракетоносця Ту-22М3 у Ставропольському краї РФ 19 квітня вдалося ліквідувати двох з чотирьох членів екіпажу. Адже після того, як одразу було знайдено один труп, а двох відправили до шпиталю, росіяни знайшли тіло четвертого льотчика.

Про четвертого вбитого в неділю, 21 квітня, повідомив колишній російський військовий льотчик Fighterbomber у своєму телеграм-каналі.

“Знайдено четвертого члена екіпажу Ту22м3. Вічного польоту…”, — написав він.

Контекст

Російський військовий літак стратегічної авіації Ту-22М3 збили 19 квітня в Ставропольському краї Росії в результаті спецоперації Головного управління розвідки Міноборони та Сил оборони України.

Це вперше Україні вдалося знищити дальній стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носій крилатих ракет Х-22, якими російські терористи б’ють по мирних українських містах. Його збили на відстані близько 300 кілометрів від України тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Внаслідок ураження бомбардувальник зміг долетіти в район Ставрополя, де упав і розбився.

Згодом місцевий губернатор Володимир Владіміров повідомив, що з місця падіння ракетоносця евакуювали двох льотчиків, яких доставили в медзаклади. Ще один льотчик загинув. Четвертого члена екіпажу досі шукали.

 

Ракетоносець Ту-22М3 та ракети Х-22. Довідка

Російський бомбардувальник Ту-22М3 – саме з таких окупанти запускають ракети Х-22. Фото: ТАСС

Ту-22М – це радянський дальній надзвуковий бомбардувальник-ракетоносець із геометрією крила, що змінюється. Призначений для ураження морських та наземних цілей крилатими ракетами, авіаційними бомбами, у тому числі з ядерними боєголовками.

В експлуатації з 1974 року. Перший політ Ту-22М3 здійснив 20 червня 1977 року, з 1978-го запущений у серійне виробництво, припинене 1993 року.

Основне озброєння бомбардувальника – протикорабельна гіперзвукова крилата ракета Х-22 із полегшеною фугасно-кумулятивною боєголовкою.

Уперше за всю війну ППО ЗСУ збила дві ракети Х-22 росіян 19 квітня 2024 року – доти вони були невразливі.

Читайте також:
У ПС розповіли, як росіяни обстріляли Харків із бомбардувальника-ракетоносці Ту-22М3

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.