Литва передала Україні штурмовик L-39ZA “Альбатрос”

Литва передала Україні штурмовик L-39ZA “Альбатрос”.

Про це в суботу, 20 квітня, повідомляє міноборони Литви.

Такі навчально-бойові літаки використовувалися в литовській армії для підготовки офіцерів управління винищувачами, забезпечення бойової готовності льотчиків у складних метеорологічних умовах вдень і вночі.

Штурмовик L-39ZA “Альбатрос”. Фото: міноборони Литви

Як зазначає видання Defense Express, L-39ZA – це навчально-бойовий літак на базі L-39C, який по факту можна використовувати як легкий штурмовик. У всякому випадку, L-39ZA за “паспортними” характеристиками розрахований на бойове навантаження в 1100 кілограмів, має чотири вузли підвіски, на які можуть чіплятись блоки під некеровані реактивні снаряди або ж авіабомби. Крім цього, до складу озброєння L-39ZA входить також 23-мм двоствольна авіаційна гармата ГШ-23Л з боєзапасом в 150 пострілів.

За іншими характеристиками L-39ZA в цілому ідентичний базовому L-39C “Альбатрос”.

Два літаки L-39ZA “Альбатрос” є у Словаччини, ще 6 – у Болгарії. Болгарія віддала свої літаки на модернізацію, щоб згодом їх можна було використовувати як “літаючі парти” для підготовки на F-16.

Як використовуватимуть переданий Литвою літак в Україні, вирішуватиме командування Повітряних сил ЗСУ.

У міністерстві оборони Литви також нагадали, що у відповідь на запити України цього року вже передали боєприпаси калібру 155 мм, бронеавтомобілі M577, антидронові комплекси, генератори, необхідне для зимового сезону обладнання та десятки тисяч комплектів теплого одягу, тисячі боєприпасів для протитанкового гранатомета Carl Gustaf, системи дистанційного підриву RISE-1.

“Підтримка України з боку Литви є довгостроковою і вже становить понад мільярд євро”, — наголосили в Міноборони.

Читайте також:
Соромляться проросійської позиції уряду: словаки зібрали майже €2 млн на боєприпаси для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.