Українська компанія запускає в серію БПЛА “Шмавік” – аналог китайського DJI Mavic, – ЗМІ

Українська компанія запускає в серійне виробництво власний аналог популярного серед військових китайського квадрокоптера DJI Mavic.

Про це 17 квітня повідомило видання Forbes.

За цими даними, дрон мультироторного типу під назвою “Шмавік” створила українська компанія, яка серійно виробляє дрони різного призначення з 2017 року, зокрема коптери-бомбери. Її назву і представників не вказують.

Як розповідає видання, назву “Шмавік” запропонувала “одна дуже поважна людина в країні, і ця назва сподобалась команді”.

За їхніми словами, вартість розробки коливається в районі 500 тисяч доларів. На створення таких дронів пішов рік. У лютому 2024-го дрон пройшов випробування в умовах активних радіоперешкод.

Наразі компанія виготовила понад 300 таких дронів.

До червня компанія планує запустити першу лінію виробництва в обсязі 500 штук на місяць. План до кінця літа — вийти на виробництво 2500 “шмавіків” щомісяця.

Також компанія будує виробництво в Польщі, де вироблятимуть комплектуючі для дрону.

Як заявив СЕО компанії, заплановані виробничі потужності обох майданчиків дозволять виробляти до 5000 БПЛА “Шмавік” щомісяця.

Ціна комплекту аналогічна з китайським “мавіком” — близько $3500.

У комплект входить:

  • кейс із дроном;
  • смарт-пульт із 10-дюймовим екраном;
  • п’ять акумуляторів;
  • чотири запасні пропелери;
  • зарядна станція;
  • кабелі;
  • інструментами для ремонту.

Дрон має штатну систему скиду для встановлення двох боєприпасів по 500 г кожний.

З максимальним навантаженням може літати 35 хвилин у радіусі 15 км на одній батареї, без боєприпасів — 75-80 хвилин залежно від умов польоту.

Виробники кажуть, що конструкція “Шмавіка” стійка до пошкоджень, його можна ремонтувати та обслуговувати у польових умовах.

А найважливіша перевага — захищеність від ворожих РЕБ: “дрон постійно змінює частоти, на яких працює”.

Система навігації безпілотника працює на основі GNSS-приймача та направленої GNSS-антени. Приймач відсікає хибні дані та за необхідності, при неможливості протистояти, вимикає роботу за супутниками і переводить дрон у ручний режим керування, стверджує представник компанії.

Технічні дані

Читайте також:
“Врятувати рядового Мавіка”. Щоб повернути втрачений дрон, бійці ДПСУ на Луганщині провели складну операцію. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна