Україна цього місяця вперше видасть 10 САУ “Богдана”. У травні й далі – ще більше, – Зеленський

Український оборонно-промисловий комплекс уже в квітні вперше видасть 10 самохідних артилерійських установок “Богдана”. У травні і в наступні місяці їх вироблятимуть ще більше.

Про це 18 квітня заявив президент Володимир Зеленський у щоденному звіті про безпекову ситуацію в Україні.

“Частка власного виробництва постійно зростає. Держава укладає з нашими підприємствами серйозні, тривалі контракти, які дають прогнозованість, можливість набирати людей і залучати інвестиції”, – зазначив глава держави.

Зеленський також заслухав доповіді про надходження техніки та боєприпасів, розподіл по бойових та комплектування резервних бригад.

“Була доповідь головкома Сирського щодо поточної ситуації на полі бою та результатів удару по російських об’єктах у Криму. Ще чекаємо остаточних даних, але вже зрозуміло, що окупанти зазнали болісних втрат. Також, за доповідями розвідок, після наших дій у Чорному морі Росія переміщує кораблі, зокрема носії “Калібрів”, на Каспій.

МВС доповіло про завершення пошуково-рятувальної операції в Чернігові та ліквідацію наслідків нічного обстрілу безпілотниками. Також було важливе обговорення методів боротьби з російським пропагандистським телевізійним сигналом у прикордонних регіонах. Складне технічне завдання, але є власні розробки, які можуть із ним впоратися”, – резюмував президент.

Читайте також:
Україна щомісяця виготовляє по вісім САУ “Богдана”, – NYT

Довідково

САУ “Богдана”

2С22 “Богдана” – українська колісна самохідна гаубиця з гарматою калібру 155 мм.

Проєкт фінансується в рамках державного оборонного замовлення. Розробник САУ — Краматорський завод важкого верстатобудування. Саме краматорськими підприємствами розроблено та виготовлено усі ключові компоненти артчастини “Богдани”, включно зі стволом самої нової гармати.

Про її випробування стало відомо 2018 року. Тоді дослідний зразок “Богдани” брав  участь у параді в День Незалежності України в Києві.

“Богдана” стала першою українською САУ, що розроблена під “натовський” калібр артилерії 155 мм.

Гаубиця встановлена на шасі КрАЗ-63221. Її вага – 28 тонн, обслуга – 5 осіб.

Читайте також:
Броня української САУ “Богдана” витримала прямий удар ворожого “Ланцета”. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна