В України може з’явитися нейтральна держава-покровителька

В України вже цього року може з’явитися держава-покровителька.

Про це на брифінгу у вівторок, 16 квітня, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає “Укрінформ”.

Говорячи про ймовірність появи держави-покровительки – нейтральної країни, яка не є стороною в конфлікті і яка погодилася б здійснювати певні покладені на неї функції згідно з Женевськими конвенціями, омбудсмен сказав:

“Чи вірю я у те, що така країна з’явиться у найближчому майбутньому? Не просто вірю – я, напевно, як людина, яка у цьому питанні працює практично щодня, знаю, що це має статися точно у цьому році. І така країна не одна, їх кілька”.

За його словами, країн-покровительок відповідно до міжнародного гуманітарного права може бути до п’яти. Різниця між країною-покровителькою і державою-посередником полягає у тому, що останніх в України досить багато за різними напрямками, у тому числі щодо цивільних.

“Ми порушуємо питання (по цивільних – ред.) з Туреччиною і вони потенційно можуть бути країною, яка веде перемовини, і бути посередником щодо повернення цивільних громадян України. Але ми наполягаємо, що нам треба країна з офіційним статусом (держави-покровительки – ред.), бо повноважень у такої країни набагато більше”, – наголосив омбудсмен.

Він пояснив, що коли держава отримує офіційний статус країни-покровительки, її дипломати можуть отримати фізичний доступ і до цивільних заручників, і до військовополонених.

“Вони можуть, наприклад, передавати ліки, порушувати питання щодо термінового звільнення, щодо дострокового звільнення осіб і брати участь у правовому захисті таких громадян, наприклад, наймати адвокатів. Це такі технічні речі, якими ми займаємося”, – сказав Лубінець.

При цьому він зауважив, що західні країни, які підтримують Україну фінансово, дипломатично, у військовому плані, напевно, не зможуть стати країнами-покровительками, оскільки один з елементів отримання цього статусу – це юридичне підтвердження з боку РФ повноважень такої країни.

“Ми ж розуміємо, що така країна ніколи не отримає такого статусу і таких інструментаріїв”, – сказав Лубінець.

Водночас омбудсмен відмовився назвати країни, які готові взяти на себе відповідальність і вести переговори щодо цивільних заручників, зауваживши лише, що таких країн кілька.

“І я особисто вів і продовжую вести такі перемовини. Це – рівень нашого президента, і він теж цим займається”, – сказав уповноважений.

За його словами, станом на зараз близько 80 відсотків країн світу у той чи інший спосіб готові долучатися до ініціатив України публічно або непублічно.

Читайте також:
Папа Римський заявив, що Україна “повинна мати мужність підняти білий прапор” і піти на переговори з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна