Британія хоче надати Україні лазерний комплекс ППО DragonFire

Велика Британія планує передати перші зразки лазерного комплексу протиповітряної оборони DragonFire Україні.

Про це заявив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс у п’ятницю, 12 квітня.

Під час офіційного візиту до лабораторії DragonFire у четвер міністр оборони Грант Шаппс заявив, що енергетична лазерна установка все ще знаходиться на етапі випробувань, однак уряд працює над пришвидшенням розробки.

За його словами, Велика Британія планує отримати перші комплекси DragonFire до 2027 року, але працює над тим, щоб надіслати прототипи в Україну раніше, навіть якщо вони не будуть у 100-відсотковій готовності.

«Скажімо, не обов’язково, щоб [лазер] був ідеальним на 100 відсотків, щоб, можливо, українці його почали використовувати. На даний момент 2027 рік все ще залишається датою завершення розробки, але, звичайно, я подивлюся, що ми можемо зробити, щоб пришвидшити це», – заявив Шаппс.

Що відомо про DragonFire і як вона працює

За даними “Мілітарного”, DragonFire – це британська 50+ кВт енергетична лазерна установка. Розробка системи розпочалась у 2018 році під проводом провідних британських компаній, таких як: MBDA UK, Leonardo UK та QinetiQ Group.
Комплекс був створений для знищення безпілотників, однак наразі британське військове командування розглядає його як достатньо потужний засіб для перехоплення артилерійських боєприпасів, крилатих та навіть балістичних ракет.

Комплекс DragonFire працює шляхом фокусування 37 лазерних променів потужністю 1,5 кВт за допомогою дзеркал у єдиний промінь для посилення потужності.

Величезною перевагою системи перед класичними ракетними системами ППО та ПРО є її низька ціна експлуатації: за даними британського Міноборони, вартість пострілу коливається в межах 10 фунтів (близько 496 гривень). Для порівняння, вартість сучасних зенітних ракет може коливатись в межах кількох мільйонів доларів за одиницю.

В березні 2024 року британське оборонне відомство показало результати одного з випробувань DragonFire в ході якого комплекс успішно перехопив квадрокоптер та артилерійську міну.

Максимальна дальність знищення повітряних цілей залишилась невідомою. Під час тестів установка знищила безпілотник та спричинила вибух артилерійської міни менш ніж за п’ять секунд.

Випромінювання енергетичної установки невидиме та безшумне, оскільки довжина хвилі променю рівна 1 мк. Воно близьке до інфрачервоного спектру світла, а тому непомітне для людського ока.

Зазначається, що новітня лазерна установка має високу точність: може поцілити монету на відстані кілометра.

Метт Корк, керівник проекту в DSTL, повідомив, що DragonFire може бути переданий для «випробувань» армії вже у вересні цього року. Наземна версія DragonFire буде встановлена на шасі вантажівки та буде оцінена військовими.

Читайте також:
Німеччина передала Україні очікувані APKWS: установки на пікапах, що нищать ворога ракетами з лазерним наведенням

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна