“Певна патова ситуація”: Чмут оцінив ситуацію на фронті. Але й озвучив, у чому Україна сильніша за РФ

Директор благодійного фонду “Повернись живим” Тарас Чмут прокоментував поточну ситуацію на фронті. Він назвав її “певною патовою”, додав, що країна має різне бачення з деякими західними партнерами щодо війни та акцентував на “дивних процесах всередині країни”.

Своїми думками він поділився в інтерв’ю “Українській правді”, яке опубліковане у четвер, 11 квітня.

“Те, що відбувається зараз – це певна патова ситуація, оскільки швидко захопити Україну росіянам не вдалося, вони не змогли залякати нас силою, ядерною зброєю, техногенними ударами, блекаутами. Збити повністю західну підтримку їм теж не вдалося. І, як результат, росіяни перейшли в ту гру, в якій себе найкраще почувають – гра в довгу.  Що відбувається у нас? Ми маємо різне бачення з деякими західними партнерами по війні, бачимо дивні процеси всередині країни, які виливаються у внутрішньополітичне протистояння. Я зараз говорю про повну імпотенцію парламенту, про тиск на весь бізнес, про абсолютно деструктивну поведінку правоохоронних органів і спецслужб”, – говорить Чмут.

На цьому фоні, додає він, росіяни проводять якісне імпортозаміщення важливих компонентів для зброї й техніки, готуються до чергової мобілізації, готують 300 тисяч людей на літо.

“І їм треба щось протиставити. На деяких ділянках ми відбиваємо території, на деяких ділянках, на жаль, втрачаємо території, на деяких героїчно тримаємо плацдарм, намагаємося тиснути там, де можемо. Але вже 2024 рік. Війна почалася 10 років тому, йде третій рік великої війни. На скільки нас вистачить?  Києві вже багато хто думає, що ми вже виграли, а хтось забув, що війна триває. А треба пам’ятати, що вона може повернутися сюди”, – каже директор “ПЖ”.

Він застеріг, що Україні не можна потрапляти в “бульбашку ілюзії, в якій була Росія перед початком повномасштабного вторгнення”.

“Адже саме це призвело до її поразки на першому етапі повномасштабної війни. І значною мірою призведе, я дуже сподіваюся, до майбутньої поразки в довгостроковій перспективі”.

На запитання журналіста про сильні сторони України та те, в чому Україна сильніша за ворога, директор фонду відповів так:

“У тому, що на багатьох ділянках ми перебуваємо в обороні, а в обороні завжди простіше. В тому, що ми можемо робити комбіновані удари на глибину до півтори тисячі кілометрів. Росія – велика країна, а ППО всім не прикриєш, і цілі для нас будуть знаходитися завжди, це для нас плюс”, – сказав він.

Чмут також акцентував на тому, що в нас є волонтерський рух.

“Це важливо, бо він швидкий, доволі об’ємний з точки зору коштів і ресурсу. У ворога цього немає”.

Крім того, Україна, з його слів, сильніша з точки зору доступу до технологій світу, де у росіян проблеми.

“Але це не значить, що ці всі канали для них заблоковані. Сильніші з точки зору зв’язку на тактичній ланці, в ситуаційній обізнаності на полі бою. І я би сказав, що сильніші в якості людей і мотивації. Але треба бути відвертим – у них також є доволі професійні люди”, – резюмував він.

Читайте також:
Євген Дикий: Коли буде взято одне з великих українських міст — тоді влада прокинеться

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.