Відбувся перший з’їзд народів, що виступають за вихід зі складу РФ

В Естонії відбувся 1-й Конгрес Ліги вільних націй — представників народів РФ, які виступають за вихід зі складу Російської Федерації.

Як повідомляє “Новинарня“, представники 12 національних рухів серед народів, що потерпають в РФ від ксенофобії та засудження за національною ознакою, розграбування їхніх територій і природних багатств, політичних переслідувань та етнічного геноциду тощо, ухвалили Статут, Хартію і звернення до земляків та міжнародного співтовариства.

Делегати також звернулися до Рійгікогу (парламенту) Естонії з проханням:

  • засудити національну політику РФ, спрямовану на асиміляцію та фізичне винищення поневолених корінних народів, їхнє залучення до злочинної загарбницької війни проти України;
  • засудити денонсацію Російською Федерацією Рамкової конвенції Ради Європи щодо захисту національних меншин;
  • взяти до уваги досвід України щодо взаємодії з національними рухами поневолених Москвою народів;
  • сформувати в Рійгікогу парламентську комісію, аналогічну до відповідної тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради.

Також попередньо ухвалили рішення про реєстрацію Ліги вільних націй як некомерційної організації в одній з країн ЄС.

1-й Конгрес ЛВН відбувався 4-6 квітня в місті Отепя і зібрав десятки делегатів. До президії увійшли Айгуль Ліон (башкирка, голова президії), Імран Ахаєв (чеченець, заступник голови) та Аріс Єльмє (ерзя, секретар).

Затверджені конгресом програмні документи визначають принципи побудови Ліги вільних націй як “політичного союзу національних та регіональних рухів, що виборюють незалежність та утворення нових держав на території сучасної РФ”.

Серед народів, що входять до Ліги вільних націй, — башкири, буряти, черкесці, чеченці, ерзя, інгерманландці (іжора), мокша, калмики, татари, якути.

Читайте також:
Ліга вільних націй просить парламент Естонії засудити політику Москви щодо поневолених народів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна