Найкращі українські геймери: команда NAVI очолила світовий рейтинг Counter Strike ℗

Українські військові на фронті давно звикли до зелених мікроавтобусів із логотипом NAVI. Сотні таких транспортних засобів для потреб Збройних Сил України придбали кіберспортивна організація Natus Vincere (NAVI, “Народжені перемагати”) разом із розробниками комп’ютерної гри S.T.A.L.K.E.R. та MK Foundation.

Можете уявити, про які заробітки молодих українських майстрів кіберспорту йдеться, якщо вони надають допомогу війську на сотні тисяч доларів.

Клубу Natus Vincere справді є чим похвалитися в цій царині. Днями хлопці з NAVI стали переможцями першого чемпіонату з популярної гри-шутера Counter Strike 2, який відбувся в Копенгагені. У фіналі наш колектив зустрівся з американською командою FaZe Clan і здобув перемогу з рахунком 2:1 – на двох мапах із трьох (мапа Ancient – 13:9, Mirage – 2:13, Inferno – 13:3).

Лише за одну цю перемогу команда NAVI отримала 500 тисяч доларів. Успішним геймерам – якісне приладдя для ігор, наприклад, від FeetGlide.

Команда NAVI

“Народжених перемагати” привітав навіть керівник офісу президента Андрій Єрмак – у Telegram-каналі він у своєму стилі опублікував “ребус” із назвою команди та переможними смайлами: 🏆NaVi💪.

Таким чином, після перемоги на PGL Major у Копенгагені NAVI стали першим і наразі єдиним кіберспортивним клубом у світі, якому вдалося здобути перемоги на мейджор-турнірах у трьох версіях СS (Counter Strike). Свій успіх вони зможуть розвинути на наступних великих турнірах із “контри” – BLAST Premier World Final та Esports World Cup 2024.

До речі, успіх у столиці Данії дав команді NAVI змогу вийти на перше місце світового рейтингу за розміром призових коштів, заробленими на турнірах з усіх версій СS. Тепер в активі української команди 10,294 млн доларів. Тоді як у найближчих конкурентів з Astralis (Данія) – 9,872 млн.

Що ж стосується загального рейтингу кіберспортивних клубів та їхніх заробітків за всі основні комп’ютерні ігри, то тут Natus Vincere перебувають на п’ятій сходинці із 21,6 мільйонами доларів.

Що ще важливо. Під час трансляції копенгагенського турніру на каналах Maincast було зібрано більш як 5,6 млн гривень пожертв на потреби бійців полку НГУ “Азову”, і в команді NAVI повідомили, що подвоять цю суму.

Членами команди NAVI, яка була заснована 2010 року, нині є українці Валерій Вакховський “b1t” та Ігор Жданов “w0nderful”, громадяни Фінляндії Алексі Віролайнен “Aleksib”, Румунії – Іван Міхай “iM” та Литви – Юстінас Лекавічус “jL”.

Капітан NAVI Алексі Віролайнен та Юстінас Лекавічус увійшли до символічної збірної чемпіонату в Копенгагені. І саме литовський легіонер Лекавічус був названий найціннішим гравцем (MVP) турніру.

Алексі і Юстінас приєдналися до української організації у червні 2023 року.

Нагадаємо, кіберспорт був визнаний окремим видом спортом в Україні 2020 року. А 2021 року Федерація кіберспорту України отримала статус національної.

Counter Strike 2

Counter Strike 2 (CS 2) — багатокористувацька комп’ютерна гра в жанрі тактичного шутера (“стрілялки”) від першої особи, розроблена компанією Valve. Це вже п’ята гра з серії Counter Strike.

CS 2 вийшла на платформі Steam 28 вересня 2023 року та замінила Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO).

PGL Major у Копенгагені наприкінці березня 2024 року став першим кіберспортивним мейджор-турніром за цією версією гри.

Попередні щорічні чемпіонати проходили за версією “контри” Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Українська кіберспортивна організація NAVS попереднього разу виграла турнір PGL Major з CS:GO 2021 року в Стокгольмі. Тоді до її складу входили двоє геймерів-українців і троє громадян Росії.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна