Внаслідок останнього обстрілу енергетичної системи України російські війська зруйнували дві третини енергоблоків енергетичної компанії ДТЕК Ріната Ахметова, які компанія полагодила після масштабних атак минулої зими.  При цьому ракети РФ стали значно влучнішими.

Про це в ході заходу NV “Діалоги про майбутнє. Європейський шлях України” 28 березня заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

“Найгірша ситуація в тому, що були знищені дві третини відновлених блоків, які ми полагодили з минулої зими. Ми 10 блоків відновили і дві третини знищені. Якщо ми раніше говорили про пошкодження, то зараз ми говоримо про слово знищення”, – сказав представник ДТЕК, якого цитує УНІАН.

Сахарук додав, що найбільші ТЕС компанії отримали найзначніших ушкоджень за весь час повномасштабного вторгнення.

“На відміну від минулої зими точність ракет вражає. Там розбіг метр. Якщо раніше це було 100 метрів, 200, 300, зараз це просто прилітає метр на метр і, на жаль, наслідки просто колосальні”, – пояснив виконавчий директор ДТЕК.

Сахарук підкреслив, що внаслідок атаки було пошкоджено найбільш важливе обладнання, яке виготовляється роками. Загалом компанія втратила близько 1 ГВт потужностей.

Контекст. Атаки Росії на українську енергосистему навесні 2024

На відміну від попереднього сезону (2022-2023), коли російська армія била ракетами і дронами по енергетичних об’єктах України восени-взимку – на початку та під час опалювального сезону, тепер агресор атакує критичну енергетичну інфраструктуру вже після зими. На тлі браку ракет для ППО, в березні-2024, у регіонах є багато уражень ГЕС, ТЕС, електропідстанцій тощо. Дедалі більше областей обмежують електропостачання; у Харкові й Одесі були блекаути.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук заявляв, що значний масштаб руйнувань заважає швидкому відновленню енергетичної системи, і на ремонт деяких пошкоджених енергетичних об’єктів знадобиться багато часу.

Читайте також:
Атака Росії на енергетичну інфраструктуру: поцілили в об’єкти у шести областях