Велике соцопитування в Італії: лише 5% вірять, що війна закінчиться виходом ЗСУ на кордони 1991 року, і це впливає на рішення політиків

Олесь Городецький
один із лідерів української громади, голова Християнського товариства українців в Італії
(за матеріалами газети “La Repubblica”)

ЩО ДУМАЮТЬ ІТАЛІЙЦІ ПРО ПУТІНА, РОСІЮ, ВІЙНУ ТА ТЕРАКТ В МОСКВІ (FB)

Сьогодні (29 березня 2024 року) газета “La Repubblica” опублікувала результати опитування, яке на замовлення газети провів Інститут “Noto Sondaggi”. 25-26 березня було опитано 1000 респондентів, рівнорозподілених за статтю, віком та місцем проживання по всій Італії.

71% італійців не вважають Росію демократичною країною, і лише 10 %, серед яких 30 % є виборцями партії “Ліга”, думають, що Росія є демократичною, але небажаною на Заході через її військову силу.

Щодо теракту в Москві, то 53% опитаних вважають, що це – справа рук ІДІЛ, 23% – кажуть про внутрішні сили в Росії, які б хотіли скинути Путіна, і лише мізерні 5% респондентів вірять у версію Кремля, за якою за терактом стоїть Україна.

Більшість італійців, проте, вважають, що, незважаючи на теракт, Путін продовжує мати повну підтримку росіян. І лише 25% бачать перші сигнали послаблення його впливу.

Щодо варіантів закінчення війни, то 38% думають, що буде мирна угода, за якою Росія залишить собі захоплені території, 5% – думають, що Путін виведе війська з України, 34% не мають жодної відповіді, а 23% – вважають, що Путін захопить всю Україну (серед останніх 39% є виборцями “Руху 5 зірок” і 45% – виборці партії “Ліга”).

52% італійців негативно оцінюють роль Європи у цій війні, і лише 24% – позитивно. Що цікаво, серед останніх найбільше (61%) є виборців партії “Брати Італії”, а найменше (12%) – “легістів”, при тому, що обидві ці сили з протилежними позиціями складають урядову коаліцію.

53% італійців хочуть створення Збройних сил Європи, а

60% – вважають, що питання спільної європейської безпеки буде одним з ключових на наступних виборах до Європарламенту 8-9 червня.

Таку позицію займають рівномірно виборці практично всіх політичних сил.

55% опитаних вважають, що Путін збільшить удари по Україні, 26% – думають, що інтенсивність атак не зміниться.

50% переконані, що Росія може напасти на країну-члена ЄС, 34% – не вірять в таку можливість.

49% бояться, що ІДІЛ може вчинити теракти в Італії, 25% – скептично оцінюють таку вірогідність.

Підсумовуючи, можна зазначити декілька важливих моментів.

Італійці адекватно оцінюють Путіна і його Росію, незважаючи на масовану пропаганду кремля на Апеннінах.

Найбільш проросійськи настроєних італійців є серед виборців партії “Ліга” Маттео Сальвіні та “Руху 5 зірок” Джузеппе Конте.

Війна Путіна проти України загострила питання безпеки в цілому та спільної європейської безпеки зокрема. Ця тема буде серед головних електоральних тем виборів до Європарламенту, а отже, російсько-українська війна повернеться до новин та політичних дебатів.

Абсолютна більшість італійців не вірить, що війна закінчиться виходом українських військ на кордони 1991 року (в це вірить лише 5%). Така позиція виборців впливає на рішення політиків. Маємо збільшити нашу спільну працю на всіх рівнях, від особистого, громадського до урядового, щоб ця ситуація змінилася і більшість, не лише в Італії, а й у світі, повірили в перемогу України так, як вірять в неї українці, і вона обов’язково настане.

Фото: Олесь Городецький

Читайте також:
Після “Крокуса”: патріарх Кирил очолив собор, який постановив, що вся територія України має увійти до зони “виняткового впливу Росії”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна