Уже втретє. Посли 27 країн ЄС знову спробують схвалити угоду про безмитну торгівлю з Україною

Посли 27 країн Європейського Союзу 27 березня знову спробують схвалити продовження угоди про безмитну торгівлю з Україною.  Це буде вже третя зустріч  після того, як тиждень тому з Європарламентом було попередньо узгоджено компроміс, який потім відхилили через спротив групи країн на чолі з Польщею та Францією.

Про це інформує “Європейська правда”.

Варшава та Париж за підтримки групи сусідніх з Україною країн при розрахунку обсягу квот на українську сільськогосподарську продукцію прагнули включити 2021 рік, коли обсяг українського агроімпорту був нижчим.

За даними RMF FM, нині проєкт домовленості передбачає, що середній показник вираховується за 2022-2023 роки, коли український імпорт вже був вищим. Розглядається розглядають компроміс, який передбачає замість усього 2021 року включити у розрахунок лише пів року, починаючи з червня. Такий компроміс означав би часткове скорочення надходження українського продовольства.

Франція та Польща також досі намагаються застосувати кількісні обмеження щодо української пшениці, які нині стосуються лише цукру та яєць, а після компромісу з Європарламентом – також птиці, круп, вівса та меду.

Париж також прагне включити і ячмінь до списку. Однак, за даними радіостанції, цього буде дуже важко досягти. Міністр сільського господарства Бельгії Девід Кларінваль дав зрозуміти у вівторок, що згоди від країн Європейського Союзу на це не було.

“Бельгійці дуже неохоче йдуть на поступки, оскільки внесення змін означатиме подальші переговори з Європарламентом і дуже стислий календар для затвердження угоди, яка має набути чинності 6 червня ще на один рік. Це все перевертає з ніг на голову”, – повідомило джерело у ЄС.

Читайте також:
Сенат Канади схвалив оновлену угоду про вільну торгівлю з Україною

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна