Охороняв камери, де росіяни катували українських патріотів. У Херсоні затримали колаборанта, який хотів втекти за кордон

Служба безпеки запобігла втечі ще одного колаборанта за межі України. У ході комплексних заходів у Херсоні затримано місцевого жителя, який у період окупації міста охороняв російську катівню.

Про це 27 березня повідомила пресслужба СБУ.

Під час звільнення обласного центру чоловік спалив вороже “посвідчення тюремного наглядача” та переїхав до орендованої квартири, щоб “замести сліди”. У такий спосіб він планував переховуватись до січня 2025 року, коли йому виповниться 60 років, а потім виїхати за кордон як переселенець з півдня України.

Однак колаборант цього не дочекався – співробітники СБУ розшукали його і затримали у тимчасовому помешканні. При обшуку в оселі затриманого виявлено мобільний телефон із доказами його злочинних дій, а також формений одяг російського зразка, який йому видали окупанти.

За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення РФ він працював інженером-електромеханіком на місцевому підприємстві. Але після захоплення Херсона чоловік добровільно вступив до “адміністрації” російської тюрми, що діяла у захопленій на той час місцевій виправній колонії.

Там його призначили “молодшим інспектором відділу нагляду та безпеки” окупаційної установи. На цій “посаді” він охороняв камери, в яких тримали ув’язнених учасників руху опору в регіоні.

У застінках рашисти катували українських патріотів і намагалися “вибити” з них згоду на співпрацю з агресором.

Нині йому повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в АР Крим та Херсонській області за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.

Читайте також:
СБУ затримала двох агентів ФСБ, які готували ракетні удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу ЗСУ. Їм світить довічне

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна