У Чехії зібрали гроші на 15 тисяч FPV-дронів для України: збір триває

автор: Олекса Лівінський
спеціально для “Новинарні

Люди у Чехії зібрали понад 150 мільйонів чеських крон (майже 6 мільйонів євро) під час збору коштів для закупівлі FPV-дронів під назвою “Немезис”* для українських військових.

Про це повідомили засновники об’єднання Skupina D, яке організовує збір коштів. У Чехії вже виготовлено близько 4 тисяч безпілотників, частиною з них уже користуються українські захисники.

Цю громадську ініціативу заснували на початку 2024 року кілька впливових у Чехії військових, експертів з безпеки, громадських діячів та один відомий кіноактор. Кілька днів тому вони продемонстрували журналістам роботу дронів “Немезис” на подвір’ї Стракової академії в Празі — приміщенні чеського уряду.

Де саме виготовляються дрони “Немезис”, ініціатори повідомляти не захотіли. Але запевнили, що у більшості — на чеських підприємствах. Асоціація, таким чином, з’ясовує можливості чеської оборонної промисловості.

“Фінальна збірка відбувається в Чехії. Ми можемо виробляти всі компоненти, але це було б економічно невигідно, тому ми поки що імпортуємо деякі речі з Азії”, — зазначив експерт з безпеки Мілан Мікулецький.

Дрони завозять безпосередньо українським військовим на фронт, і з перетином кордонів немає проблем, відзначив Мікулецький. Але у деталі він не вдався, посилаючись частково на військову, частково на комерційну таємницю.

“Нам вдалося знайти можливість закуповувати дрон за 10 тисяч чеських крон (400 євро). Це базова ціна. Ринкова ціна за ідентичний досягає 30 тисяч (1200 євро)”, — прозвучало на пресконференції.

За словами Мікулецького, обсяг виробництва безпілотників поступово зростає, і їх весь час випробовують. Наступні покоління — на стадії випробувань.

“Група д” демонструє дрон “Немезис” на подвір’ї Стракової академії – резиденції чеського уряду. Фото: Олекса Лівінський

Оператори навчаються в Україні. Все залежить від конкретної специфікації. Найближчим часом об’єднання планує вести переговори з партнерами за кордоном і хоче розширити співпрацю з чеською армією, зокрема, у військових навчальних закладах.

Мілан Мікулецький підкреслив, що першочерговим завданням об’єднання Skupina D є допомога Україні, а другорядним — підготувати Чехію до можливих загроз.

За словами ще одного співзасновника асоціації Яна Веверки, спочатку ініціатива планувала зібрати 100 мільйонів чеських крон. Це відповідало б приблизно десятьом тисячам дронів. Але ця сума була перевищена великим одноразовим внеском від інвестора Яна Барти.

Ще мільйон крон виділив зі свого бюджету, наприклад, Середньочеський край — регіон навколо Праги.

“Ми раді, що чехи активно долучилися до цієї ініціативи. Серед пожертв були як дрібні суми у сотнях крон, так і тисячі й десятки тисяч. Цікаво, що 40 відсотків донорів — це жінки, які не шкодували на це коштів із домашнього бюджету”, — зазначив Мартін Кроупа з ініціативи “Пам’ять народу”.

“Мета — вже постачати в Україну не десять тисяч, а десятки тисяч дронів”,  — сказав відомий чеський актор Ондржей Ветхи, який є своєрідним обличчям ініціативи і презентував дрон “в роботі”.

“Якщо ми не допоможемо Україні у війні, війна прийде і до нас.

Люди бояться, що сюди приїде багато українців. Однак набагато більше їх приїде, якщо Україна програє війну, — припустив Ветхи. — Ми всі тут розуміємо, що будь-яка війна  — це страхіття. Ми не хочемо війни”.

Актор Ондржей Ветхи з начальником Генерального штабу війська Чехії, Карлом Ржехкою

Впізнаваний і популярний у Чехії актор через підтримку збору коштів на дрони “Немезис” став об’єктом жорсткого цькування з боку русофільської частини чеського суспільства й тих, хто звинувачує ініціаторів у “затягуванні Чехії в чужу війну”.

Ондржею погрожували в соцмережах, обіцяли повісити, погрожували, що його дітей викрадуть росіяни та мусульмани. Якось він навіть був змушений вступити у бійку просто на вулиці. Утім, йому, людині зі значними м’язами та володарю першого дану із дзюдо, це нічим особливим не загрожувало.

“Коли я був просто актором, на вулиці чи у громадському транспорті зі мною віталися і просили автограф. Нині через цей збір я не можу проїхатися спокійно трамваєм: одні шлють словесні прокляття, інші, навпаки, підходять і емоційно дякують”, — розповів актор, справу про переслідування якого розслідує поліція.

Згодом хейтери заспокоїлися, оскільки цькування працювало тільки навпаки — на популярність збору коштів.

За словами начальника Генерального штабу чеської армії та почесного голови асоціації Карела Ржегки, проєкт має два рівні. Крім допомоги Україні, він також корисний для чеської армії, щоб отримати ноу-хау з використання безпілотників.

За словами Отакара Фолтина з військового відомства президента Чехії, для чеської армії важлива інформація про використання або адаптацію безпілотників відповідно до ситуації на полі бою.

Підтримало проект і товариство Post Bellum, яке записує “живу історію” у “Пам’ять народу”. Товариство вже два роки допомагає Україні.

“Ми возили шоломи, бронежилети, медичні автомобілі, дійшли до безпілотників, які перебрала на себе ця ініціатива, частиною якої ми вирішили стати. На даний момент ми намагаємося в основному транспортувати медичне приладдя”,  — розповів директор товариства Мікулаш Кроупа.

Він додав, що був дуже здивований тим, наскільки недорогі та ефективні дрони FPV може виробляти чеська промисловість. Вони можуть розвивати швидкість до 100-130 кілометрів на годину і брати вантаж до 4 кілограмів.

Від оператора вони можуть відлетіти до 4 кілометрів, але тут багато чого залежить від зовнішніх факторів, таких як погода чи ворожі засоби радіоелектронної боротьби.

Група D на подвір’ї уряду продемонструвала для ЗМІ роботу “Немезис” у польоті із вантажем — півторалітровою пляшкою води. Також із ним попозував і актор Онджрей Ветхи.

Назва асоціації відсилає до спеціальної групи під назвою Skupina D, що була створена під час Другої світової війни в 1941 році у Великій Британії для підготовки чехословацьких парашутистів-диверсантів, яких закидували у тил ворога, у так званий німецький нацистський “Протекторат Богемії і Моравії”.

 * Nemesis, Немезида — ім’я давньогрецької богині справедливої помсти, уособлення кари небесної за вчинені злочини.

Читайте також:
Чеська “Немезида” каратиме російських окупантів: у Чехії активісти зібрали кошти на 10 тисяч FPV-дронів для України


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.