Стежив за ЗСУ та чергував на російських блокпостах під час боїв за Харків: СБУ затримала поплічника рашистів

Служба безпеки і Національна поліція викрили мешканця Харківщини на пособництві РФ і запобігли його втечі на тимчасово окуповані території України. Фігуранта затримали при спробі втекти на тимчасово окуповані території. Він намагався уникнути правосуддя, але СБУ завадила цим намірам.

Про це 19 березня повідомила пресслужба відомства.

За матеріалами справи, зловмисником виявився мешканець Харківщини, який під час боїв за обласний центр співпрацював з агресором.

Тоді фігурант добровільно обходив фронтову територію області, де фіксував місця зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ.

Усю отриману інформацію він передавав командуванню окупаційних угруповань РФ, які воювали на Ізюмському напрямку.

Крім цього, після захоплення частини регіону, загарбники залучали свого поплічника до чергування на російських блокпостах. Там він допомагав агресору виявляти учасників руху опору, які діяли на території області. Для цього фігуранту видали автомат АК-74 з боєприпасами та військову форму російського зразка.

Володіючи інформацією про українських патріотів-односельчан, він “здавав” їх загарбникам під час зупинки автомобілів на ворожих блокпостах.

На підставі зібраних доказів зловмиснику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ⁠ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  •  ⁠ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Нині затриманий перебуває під вартою. Йому загрожує 12 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Харківській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Ізюмської окружної прокуратури.

Читайте також:
На Миколаївщині експрацівник оборонного заводу виявився інформатором РФ і шпигував за ЗСУ із допомогою дронів. Йому “світить” 12 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна