Bloomberg про наслідки дронових ударів по російських НПЗ: РФ втратила близько 600 тисяч барелів добової нафтопереробки

Близько 600 тисяч барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росії було виведено з ладу внаслідок ударів українських безпілотників по російських НПЗ.

Відповідну оцінку висловив генеральний директор міжнародної енергетичної групи Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст, пише Bloomberg 19 березня.

Удари безпілотників цими вихідними вразили кілька НПЗ в Росії, що призвело до зростання ф’ючерсів на дизельне пальне четверту сесію поспіль, в той час як ф’ючерси на бензин зросли на шосту, ідеться у статті.

“Це важливо, тому що, очевидно, це негайно вдарить по експорту дистилятів”, – сказав Торнквіст на конференції CERAWeek від S&P Global в Х’юстоні в понеділок.

Він додав, що “це, ймовірно, знизить експорт на пару сотень тисяч барелів, тому для мене це проблема дистилятів”.

Gunvor був великим трейдером російської нафти до її повномасштабного вторгнення в Україну, але відмовився від торгівлі невдовзі після початку великої війни.

За оцінками JPMorgan Chase, українські атаки вивели з ладу близько 900 тисяч барелів на день російських нафтопереробних потужностей. На відновлення потужностей може піти “кілька тижнів, якщо не місяців”, а вибухи додадуть близько 4 доларів за барель премії за ризик до світових цін на нафту, зазначають аналітики.

За словами Торнквіста, ринки сирої нафти в цілому збалансовані і справедливо оцінені, додавши, що поставки з США, ймовірно, зростуть цього року приблизно вдвічі менше, ніж у 2023 році – на 700-800 тисяч барелів на день. Проте, за його словами, загальне зростання поставок з країн, що не входять в ОПЕК, цього року, ймовірно, не зміниться.

Читайте також:
“Сезон “бавовни” на російських НПЗ — у розпалі”, — джерела в СБУ прокоментували атаку на заводи у Самарській області

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна