Батьки вбитої росіянами української журналістки Олександри Кувшинової подали позов проти американської телекомпанії за “безпідставне піддання небезпеці”

Батьки 24-річної журналістки Олександри Кувшинової, яка загинула у березні 2022 року в селі Горенка під Києвом, подали позов проти американської телекомпанії Fox News, на яку працювала журналістка.

Про це повідомляє видання Business Insider.

Позов до Верховного суду штату Нью-Йорк у другу річницю загибелі дівчини, 14 березня, подали її батьки та Шейн Томсон, радник з питань безпеки британської охоронної агенції SEPAR, яка на той час працювала за контрактом з Fox News.

Телекомпанію звинувачають у недбалості, оскільки вона відправила в зону активних бойових дій команду журналістів, які працювали за контрактом з Fox News, попри застереження українських посадовців і консультанта з питань безпеки.

Батько Олександри Андрій Кувшинов вважає, що його дочку безпідставно піддали небезпеці.

“Я не розумію, як Fox News було ухвалено рішення послати її туди, де було небезпечно, де була безпосередня загроза”, — зазначив він.

Олександра Кувшинова та оператор Fox News П’єр Закшевський загинули 14 березня в селі Горенка під Києвом, звідки висвітлювали війну в Україні, внаслідок влучання в автомобіль російських снарядів. Під час обстрілу також було поранено кореспондента Fox News Бенджаміна Холла, який згодом розповів про свій досвід у книзі під назвою “Врятований”.

У позові батьки Кувшинової звинувачують Fox News та Бенджаміна Холла в спотворенні обставин смерті Олександри через уникнення деталей попереджень журналістам триматися подалі від зони конфлікту.

Згідно з судовими документами, Кувшинову найняли в січні як незалежного підрядника, щоб виконувати функції “гіда та перекладача” для команди Fox News. У позові стверджується, що немає жодних доказів того, що Олександра отримувала зарплату за два місяці, які вона працювала в Fox News, а також немає доказів того, що її найняли відповідно до законодавства України. Групу відправили висвітлювати події в район Ірпеня — Гостомеля, попри попередження про небезпеку й попри те, що Fox News ухвалило рішення вивезти продюсерів телеканалу із самого Києва.

У Fox News уже прокоментували позов, опублікувавши заяву, в якій стверджують, що продовжують оплакувати загибель Кувшинової та Закжевського, але будуть “з повагою захищатися від недостовірних тверджень в рамках цього позову”.

“Безпека наших журналістів завжди була нашим пріоритетом номер один, і ми безмежно вдячні журналістам Fox News, які висвітлювали війну в Україні, і ми залишаємося відданими репортажам з регіону”, — зазначили в телекомпанії.

Читайте також:
Call the War а War: історії журналістів, що загинули або постраждали на війні з Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна