РФ хоче запустити серійне виробництво вдосконалених авіабомб для атак по Україні, – ISW

Росія продовжує намагатися запустити серійне виробництво удосконалених керованих авіаційних бомб, щоб розширити їхнє використання по всій лінії фронту в Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Російські війська вже зараз завдають ударів по Україні за допомогою вдосконалених авіабомб. Речник Таврійського угруповання ЗСУ, капітан Дмитро Лиховій 10 березня повідомив, що окупанти атакували Мирноград на Донеччині трьома універсальними міжвидовими планерними боєприпасами (УМПБ) Д-30СН, які, за попередньою оцінкою української прокуратури, були ракетами С-300.

Удосконалені керовані авіабомби UMPB D-30SN, по суті, є перетвореною версією некерованих авіабомб FAB радянських часів, пояснив Лиховій.

Нещодавно ISW спостерігав, як російські так звані військові блогери стверджували, що війська РФ почали завдавати ударів авіабомбами FAB UMPB, на противагу використанню некерованих планерних бомб з уніфікованими модулями планування і корекції (UMPC), в деяких районах України.

Ті ж блогери стверджували, що російські війська можуть запускати керовані планерні бомби UMPB з літаків і наземних реактивних систем залпового вогню (РСЗВ), таких як “Торнадо-С” і “Смерч”.

Відтак, припускають фахівці, росіяни, ймовірно, намагатимуться запустити серійне виробництво керованих аівабомб UMPB та розширити їхнє застосування на всій лінії фронту.

Керовані авіабомби. Довідково

Ще з 2022 року російська армія застосовує на війні проти України фугасні авіабомби ФАБ-250, ФАБ-500, ФАБ-1500 (де індекс – позначення маси бойової частини в кілограмах).

До них монтують крила – підвісну систему з модулем керування УПМК (універсальний комплект планування та корекції), після чого бомба стає відносно керованою і застосовується з дистанції 35-70 км до об’єкта ураження.

Як правило, ці радянські та російські авіабомби виготовлені в проміжку 1962-1998 рр.

УПМК має інерційну систему із низькою точністю, яка за умови видимості супутників не перевищує 8-15 метрів.

Читайте також:
Російська армія вдарила трьома ракетами по житловому кварталу Мирнограда: пошкоджено 17 багатоповерхівок, є постраждалі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна