Росіяни вдарили по Мирнограду новими авіабомбами з модулем УМПБ, – Лиховій

Для нічного удару по місту Мирноград Покровського району на Донеччині російські війська ймовірно задіяли нові, покращені авіабомби з модулем УМПБ.

Як передає “Новинарня“, про це в ефірі національного телемарафону вранці в неділю, 10 березня, розповів начальник відділу зв’язків з громадськістю оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій.

Удар по мирному місту трьома ракетами відбувся приблизно о третій годині ночі. Уранці в поліції Донецької області повідомили про 10 постраждалих, пошкодження 17 багатоквартирних будинків і 27 цивільних автомобілів.

Як уточнив у коментарі “Новинарні” капітан Лиховій, серед поранених – підліток 2007 року народження.

Первісно йшлося про удар ворога ракетами С-300, який припав на територію між будинками.

Водночас речник ОСУВ зазначив, що, за уточненою інформацією від ДСНС та Національної поліції, обстріл по Мирнограду відбувся із застосуванням плануючих авіабомб УМПБ Д30 СН.

За його словами, ймовірно ідеться про новий, покращений варіант російських керованих авіабомб (КАБів), які противник створює на основі старих фугасних авіабомб (ФАБів) із додаванням навігаційних модулів планерування.

Якщо раніше це був УМПК – модуль планерування і корекції, то літера “б” в абревіатурі УМПБ, здогадно, означає “баражуючий”.

Такий керований снаряд може бути оснащений додатковою силовою установкою, тоді як бойова частина аналогічна старій бомбі ФАБ-250.

Про застосування Росією таких бомб у березні вже кілька разів писали нішеві видання та ворожі сайти.

Залишки бомби КАБ із модулем УМПБ (ілюстративне фото)

“Первинний аналіз уламків показував, що тут мова про доволі специфічний авіаційний боєприпас, де сама авіабомба уже інтегрована в корпус модуля планування та корекції, наявні інерціальна та супутникова системи навігації, систему елеронів та рулів розміщено у хвостовій частині.

Вперше фото уламків рашистського УМПБ з’явились в тг-каналі “Полковник ГШ”, весна 2024 року
А найцікавіше – ймовірно, цей боєприпас був оснащений підвісним турбореактивним двигуном та паливним баком. Що, по суті, робило цей УМПБ дешевим аналогом крилатої ракети, або ж спрощенішим аналогом рашистської ракето-бомби “Гром-1Э”, котра вперше була використана для ударів по Україні весною 2023 року”, – пише з цього приводу “Дефенс експрес”.

Лиховій зазначив, що, незважаючи на “покращення” своїх КАБів, росіяни все одно влучають ними в житлові будинки та вражають мирних мешканців.

Керовані авіабомби. Довідково

Ще з 2022 року російська армія застосовує на війні проти України фугасні авіабомби ФАБ-250, ФАБ-500, ФАБ-1500 (де індекс – позначення маси бойової частини в кілограмах).

До них монтують крила – підвісну систему з модулем керування УПМК (універсальний комплект планування та корекції), після чого бомба стає відносно керованою і застосовується з дистанції 35-70 км до об’єкта ураження.

Як правило, ці радянські та російські авіабомби виготовлені в проміжку 1962-1998 рр.

УПМК має інерційну систему із низькою точністю, яка за умови видимості супутників не перевищує 8-15 метрів.

Читайте також:
Російська армія вдарила трьома ракетами по житловому кварталу Мирнограда: пошкоджено 17 багатоповерхівок, є постраждалі


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна