Чимало нарікань на сухпайки: Міноборони провело позапланові інспекції складів у східній та центральній частині України

Позапланові інспекції складів провів у східній та центральній частині України заступник міністра оборони Віталій Половенко.

Про це в суботу, 9 березня, повідомляє пресслужба Міноборони.

Метою візиту став контроль якості та видачі добового польового набору продуктів — сухпаїв.

“Я отримав чимало нарікань на пайки. Загалом в Збройних силах розповсюджені дві норми пайків. Це 10-та і 15-та норми. Ці пайки дуже різняться. Річ у тому, що 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб. А, ось 15-та — це повністю готові збалансовані страви для наших військових”, — зауважив Половенко.

До 15-го польового набору входить 14 видів меню з повноцінними стравами. Наприклад: борщі, супи, різні каші з м’ясом та овочами, кава, чай, мед, джем, сухарі житні та пшеничні, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3500 кілокалорій.

“Тобто цих два польових набори мають фактично різне призначення. Якщо військовий вирушає у відрядження на декілька діб, буде цілком достатньо 10-ї норми. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і декілька тижнів перебувають поза межами ППД, однозначно для них потрібна 15-та норма. На жаль, склалась така ситуація, коли деяким бійцям пропонують виключно 10-ту норму”, — сказав заступник міністра оборони.

Він також зазначив, що востаннє закупівля пайків 15-ї норми відбулася в кінці 2022 року. Уся партія була вилучена через невідповідність лабораторних вимог.

“Важливо, щоб військовослужбовці мали в наявності обидві норми польових наборів. Згодом планується відійти від консервів та годувати наших захисників та захисниць повноцінними стравами. Адже ми чітко усвідомлюємо, що якісне і безпечне харчування військових також є гарантією нашої безпеки! Тому, командування Сил логістики має організувати забезпечення сухими пайками та якнайшвидше сформувати потребу для закупівлі 15-ї норми пайків. Коли Міноборони отримає цю потребу, Державний оператор тилу проведе закупівлі”, — підкреслив Половенко.

Читайте також:
МОУ продовжує перевірки постачальників харчування у війську. Цього разу – виїзд у в/ч на південному сході

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна