Президент у Туреччині присвоїв ім’я гетьмана Івана Виговського корвету класу Ada. ОНОВЛЕНО

доповнено

Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім’я гетьмана Івана Виговського корвету класу «Ada» Військово-Морських Сил ЗСУ, який збудований та перебуває в Туреччині.

Про це йдеться в указі президента від 8 березня 2024 року.

Відтепер офіційною назвою цього корабля є «Гетьман Іван Виговський». Таке перейменування відбулося з метою відновлення історичних традицій національного війська та увічнення пам’яті гетьмана Війська Запорозького Виговського, йдеться в документі.

Цей корабель для України виготовила Туреччина.

Під час свого візиту до Туреччини президент зазначив, що невдовзі корвет з’явиться у територіальних водах України. Він подякував турецькому президентові Реджепу Таїпу Ердогану, а також оборонним компаніям України та Туреччини за участь у спорудженні цього корабля.

Глава держави також ознайомився зі ступенем готовності та оснащенням корвета «Іван Мазепа», його технічними характеристиками та можливостями. Цей протичовновий корвет типу Ada має стати майбутнім флагманом ВМС України.

На судні президент зустрівся та поспілкувався з військовослужбовцями ВМС України, які проходять курси з експлуатації та обслуговування систем цього корабля, і подякував їм за службу.

Також Зеленський вручив двом військовим медалі «Захиснику Вітчизни», якими їх нагороджено за самовіддані дії, виявлені в захисті державного суверенітету й територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку.

Довідково

Корвети типу Ada є сучасними кораблями прибережної зони, які мають можливості протичовнових операцій та патрулювання у відкритому морі з широким використанням у конструкції принципів стелс-технології.

Концепція конструкції та бойового застосування корвета типу Ada подібна до концепції літоральних кораблів типу Freedom, розроблених компанією Lockheed Martin для ВМС США. Корвети типу Ada мають потужніше озброєння, потужніші радарні та сонарні системи.

Будівництво корвета «Іван Мазепа» було розпочато у квітні 2021 року. У вересні відбулася урочиста церемонія закладки кіля корабля. Планувалося, що у 2022 році корвет буде переправлено в Україну, і вже у 2024-му він мав увійти до складу ВМС ЗСУ. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну відправку корвета було відтерміновано.

Читайте також:
Корвет “Гетьман Іван Мазепа” може стати до лав ВМС у 2024-25 роках

Зеленський сьогодні у Туреччині обговорить з Ердоганом звільнення українських полонених і політвʼязнів, яких утримує РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.