Посланець Сі Цзіньпіна – в Києві. Йому показали уламки ракети КНДР, якою била РФ по Україні

До України вдруге від початку повномасштабного вторгнення прибув посланець китайського лідера Сі Цзіньпіна, спеціальний представник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей.

Під час зустрічі в Офісі президента йому розповіли про ситуацію на фронті, а також показали уламки ракети північнокорейського виробництва, якою Росія била по Україні, передає пресслужба ОП.

“Ми цінуємо партнерство з Китаєм і сподіваємося, що сьогоднішні перемовини стануть іще одним кроком до поглиблення та зміцнення наших відносин. Дуже важливо, щоб ви почули про ситуацію на фронті, про те, що відбувається та де ми перебуваємо, з перших вуст”, – сказав китайським гостям глава ОП Андрій Єрмак.

Китайську делегацію було поінформовано про ситуацію на полі бою, про ситуацію на захопленій окупантами Запорізькій атомній електростанції, про функціонування зернового коридору, повернення військовополонених, захист прав цивільних заручників і повернення депортованих Росією українських дітей.

Також китайській делегації продемонстрували зразки уламків збитої ракети виробництва КНДР та інші елементи засобів ураження, котрі були передані Росії та застосовуються нею для атак по Україні.

Посланцю Сі розповіли, що Росія використовує складники з третіх країн для виробництва озброєння, зокрема ударних “шахедів”, розвідувальних дронів, ракет, оптичних приладів, навігаційних систем і деталей до літаків.

Сторони обговорили перспективи встановлення справедливого миру для України, відновлення територіальної цілісності та суверенітету на основі української формули миру, зазначили в ОП.

Також було порушено питання про можливості сприяння Китаю у припиненні насильницької депортації росіянами українських дітей, сприяння в обміні полоненими, демілітаризації та деокупації Запорізької АЕС, гарантуванні ядерної безпеки та інших міжнародних ініціатив України.

Тим часом у міністерстві закордонних справ Китаю назвали візит спеціального представника у справах Євразії Лі Хуейя до Києва “дружнім та відвертим”, повідомила пресслужба МЗС КНР.

Китайці заявляють, що Лі прибув до Києва вдень 7 березня, щоб “продовжити другий раунд човникової дипломатії щодо пошуку політичного врегулювання української кризи”.

Зазначається, що він провів “відверті та дружні переговори” з питань відносин України та Китаю з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком, міністром економіки Юлією Свириденко та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Також були присутніми посол КНР у Києві Фань Сяньжун, посол України в Китаї Павло Рябікін, заступник міністра енергетики Світлана Гринчук та інші чиновники.

Читайте також:
За пів року Росія отримала від КНДР понад 10 тис. контейнерів з боєприпасами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна