У Росії засудили на 20 років полоненого українського морпіха, який боронив Маріуполь

Суд у російському Ростові-на-Дону засудив до 20 років колонії суворого режиму українського військовослужбовця Дмитра Євгана. Його визнали винним за чотирма статтями кримінального кодексу РФ: жорстоке поводження з військовополоненими, замах на вбивство, навчання терористичної діяльності та насильницьке захоплення влади.

Про це пише “Медіазона” 6 березня, цитує “Радіо Свобода”.

Дмитро Євган служив у 36-й бригаді морської піхоти ЗСУ. У боях за Маріуполь він втратив руку і потрапив у полон під час здачі “Азовсталі”.

За версією російського слідства, у квітні 2022 року Дмитро Євган нібито знущався над захопленим у полон “прапорщиком” так званої “ДНР” Вікторем Лупацієм, нібито завдавши йому не менше дев’яти ножових поранень.

“У суді Євган не заперечував, що поранив Лупація штик-ножем і вибачився. Підсудний відкинув звинувачення у навчанні тероризму. За словами Євгана, він проходив навчання на полігонах. “Я мав захищати свою країну, але не є ніяким терористом”, – сказав він,  пише “Медіазона”.

Сторона обвинувачення вимагала для Євгана 24 роки колонії. Водночас захист просив суд узяти до уваги, що потерпілий не має претензій до підсудного, а також його “каяття”.

У “справі про катування” Лупація окупаційний “суд” на ТОТ Донецької області наприкінці минулого року ухвалив вирок семи українським морським піхотинцям. Вони дістали від 16 до 22 років колонії. Справа Євгана, яка викликала резонанс, у тому числі після демонстрації очної ставки з Лупацієм на пропагандистських російських телеканалах, була виділена в окреме провадження та передана до Москви.

За словами очевидців, українських військових, які здалися в полон, часто піддають тортурам, домагаючись свідчень, наголосила “Радіо Свобода”.

Читайте також:
Так званий “суд ДНР” засудив одразу шістьох українських воїнів: двох на 15 років колонії, інших – довічно

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна