Литовська розвідка припустила, як довго РФ зможе воювати проти України з нинішньою інтенсивністю наступу

Росія матиме достатні ресурси для ведення війни проти України із нинішньою інтенсивністю, ймовірно, щонайменше два роки. Таку здатність Москві забезпечують високі ціни на нафту, ухилення від міжнародних санкцій та державні інвестиції.

Про це пише Reuters з посиланням на звіт розвідки Литви за 7 березня, цитує “Суспільне”.

Зазначається, що Росія реформувала та зміцнила сильно пошарпану в ході бойових дій в Україні армію у 2023 році, та перебуває на шляху до розширення військового потенціалу вздовж свого кордону з країнами НАТО.

“Москва здатна оцінити отримані уроки та підвищити свою боєздатність”, — йдеться у звіті.

Литовські агентства повідомляли, що РФ намагається уникнути санкцій, запроваджених проти оборонної промисловості країни після її вторгнення в Україну. У той час як у країну-агресорку відкрито постачають зброю та боєприпаси тільки Іран і Північна Корея, Китай став її найбільшим постачальником мікрочипів, а юань став основною валютою для міжнародних операцій Росії, повідомляють спецслужби.

У розвідці додали, що відтоді, як у 2023 році Росія розмістила боєголовки в Білорусі, вона неухильно будує там інфраструктуру для їх використання. А російські та білоруські спецслужби посилили свої зусилля з вербування литовців, які перетинають кордон, і Литва затримала кількох своїх громадян у 2023 році, яких вона звинуватила в наданні даних білоруській розвідці за готівку.

Щодо Китаю, агентства заявили, що КНР посилила свої шпигунські зусилля в Литві в 2023 році після рішення Литви дозволити Тайваню відкрити де-факто посольство на своїй території у 2021 році.

Зазначається, що кіберактивісти, “пов’язані з Китаєм”, регулярно перевіряють литовські державні установи на вразливість “з метою проникнення в їхні мережі та витоку даних”.

Читайте також:
Путін заявляв Сі Цзіньпіну, що воюватиме проти України щонайменше 5 років, до перемоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна