Путін заявляв Сі Цзіньпіну, що воюватиме проти України щонайменше 5 років, до перемоги

Під час зустрічі в Москві в березні 2023 року російський президент Володимир Путін сказав китайському лідеру Сі Цзіньпіну, що Росія воюватиме проти України щонайменше п’ять років.

Про це 28 грудня пише видання “Nikkei Asia” з посиланням на свої джерела.

Повідомляється, що в такий спосіб російський диктатор підбив підсумок ситуації, яка на той момент не була сприятливою для Росії, і запевнив Сі, що Росія врешті-решт вийде переможцем.

“З іншого боку, ця репліка також була попередженням для Сі, щоб він не змінював своєї проросійської позиції”, – пише видання.

Незалежно від того, чи переконав Путін китайського лідера, його репліка на саміті є ключем до розуміння низки загадкових подій у російсько-китайських відносинах – від китайської миротворчої місії в Європі в травні до звільнення китайського міністра закордонних справ кілька місяців потому, вважають автори публікації.

Напередодні видання The New York Times повідомило, що щонайменше з вересня Путін використовує посередників, щоб “сигналізувати” про нібито готовність до припинення вогню за умови, що Росія зможе зберегти території, які вона зараз окуповує.

“Але з огляду на слова Путіна, сказані Сі в березні, оприлюднені численними джерелами, знайомими з дипломатичним маневруванням між Китаєм і Росією, повідомлення про наміри російського лідера припинити вогонь не слід сприймати за чисту монету”, – наголошується у статті.

Цілком можливо, що Путін просто хоче створити ілюзію того, що він рухається до припинення вогню або навіть миру напередодні президентських виборів у Росії в березні, вважаючи, що така атмосфера буде сприятливою для нього на виборах.

Тим часом, Китай переглянув свою стратегію, частково на основі березневої заяви Путіна про “п’ять років”.

Видання зауважує, якщо війна між Росією та Україною затягнеться, це суттєво вплине на плани та амбіції Сі на його безпрецедентний третій термін на посаді президента Китаю та генерального секретаря Комуністичної партії Китаю. Це також може вплинути на велику мету Сі – об’єднання Тайваню з материковим Китаєм.

Проте навряд чи Путін повністю переконав Сі, пише “Nikkei Asia”.

А також зазначає, що китайський лідер затаїв образу на Путіна ще з часів китайсько-російського саміту, що відбувся 4 лютого 2022 року, у день відкриття зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні.

Путін був єдиним лідером великої держави, який відвідав церемонію відкриття – і зіграв на почутті обов’язку Китаю перед ним. Під час саміту Зимових Олімпійських ігор російський диктатор нібито не подавав жодних ознак того, що збирається почати повномасштабне вторгнення в Україну, але це вторгнення відбулося 24 лютого – одразу після Олімпіади-2022.

“Несподівана атака викликала паніку в Китаї”, – наголошує видання, нагадуючи, що на переговорах за 20 днів до цього Сі і Путін оголосили про “безмежне” партнерство між їхніми країнами, тому у світі дійшли висновку, що Китай дав мовчазну згоду на повномасштабне вторгнення Росії.

Але, як пише ЗМІ, це було не так. Пекін неправильно оцінив справжні наміри Росії. Китай, який, безумовно, знав, що російські війська збираються біля кордону з Україною, вважав, що війська РФ вторгнуться лише в східну частину України.

Читайте також:
Росія не нападатиме на країни НАТО, це пришвидшить кінець Путіна, — генерал Маломуж

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна