“Поширили російський наратив”: у ЗСУ спростували повідомлення New York Times, нібито під час виходу з Авдіївки сотні українських бійців потрапили в полон

Видання New York Times опублікувало матеріал, в якому стверджується, що “сотні українських військовослужбовців могли потрапити в полон або зникнути безвісти” під час виходу українських військ з Авдіївки.

Матеріал опублікований 20 лютого.

Як джерело такої інформації New York Times називає “двох солдатів, які знають про відступ українських військ”. За їхніми словами, “може йтися про 850-1000 полонених”. При цьому, як стверджується в публікації американського видання, неназвані “західні офіційні особи” “заявили, що ця цифра здається точною”.

В угрупованні українських військ “Таврія”, коментуючи ці дані, заявили, що автори NYT поширили російський наратив без жодного обґрунтування.

“Нас неприємно вразила ця публікація, тому що ми давали свій коментар з цього приводу, який був обґрунтований, і здавалося, що все логічно має стати на свої місця.

Але, на жаль, свідомо, чи мимохіть, автори New York Times поширили російський пропагандистський наратив без жодного обґрунтування. Ті джерела, на які вони посилаються, абсолютно не спроможні. Тому що немає таких людей і це не фактаж.

Під час завершальної стадії Авдіївської оборонної операції Збройні сили України не приховували, не заперечували, що деяка кількість військовослужбовців не вийшла на зв’язок. Ми оперуємо саме таким поняттям, тому що вони маються на увазі “зниклі безвісти” – вони можуть бути полоненими, але частина з них опиняються на нашому боці, потім виходять на зв’язок і виходять до своїх підрозділів”, – наголосив начальник відділу зв’язків із громадськістю угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

Він зауважив, що зазнавши значних втрат в Авдіївській операції, Росія “продовжує війну на інформаційному полі”. І замість бомб та снарядів використовує фейки, які “на жаль, поширюють і деякі авторитетні світові ЗМІ”.

“Заяви російської пропаганди щодо сотень і тисяч полонених є повною дезінформацією, яка нічим не підтверджена“, – підкреслив речник ОСУВ “Таврія”.

Він також звернув увагу на те, що якби така кількість українських військових дійсно потрапила в полон, росіяни обов’язково продемонстрували б це на відео – як це було, скажімо, під час виходу в полон захисників “Азовсталі” та деяких інших підрозділів у Маріуполі 2022 року.

“У даному випадку нічого подібного не було – просто є повна брехня з російського боку.

Так, полонені є. Але їхня кількість обчислюється в жодному разі не сотнями. При цьому ми пам’ятаємо кожного солдата і будемо боротися за їх звільнення”, – запевнив Лиховій.

Також він додав, що на завершальній стадії Авдіївської операції російські військовослужбовці також потрапили в полон до ЗСУ.

Читайте також:
3-й полк ССО показав фото з оборони Авдіївського коксохіму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна