В Естонії затримали 10 ймовірних агентів РФ

Найвищі посадовці Естонії оголосили про затримання 10 ймовірних агентів Росії, що мали займатися дестабілізацією ситуації в країні.

Про це оголосили прем’єрка Естонії Кая Каллас та міністр закордонних справ Маргус Тсахкна у вівторок, 20 лютого, передає “Європейська правда”.

“Естонія успішно зупинила гібридну операцію російських спецслужб на своїй території”, – заявила Каллас.

“Ми знаємо, що Кремль спрямовує зусилля проти усіх наших демократичних суспільств. Наша відповідь – відкритість і викриття їхніх методів. Це спосіб стримати шкідницькі дії і зробити нас стійкішими”, – додала вона.

Маргус Тсахкна деталізував, що Поліція безпеки затримала десятьох осіб, підозрюваних у діяльності за вказівками з Росії.

“Метою було сіяти страх, підживлювати напругу і послаблювати нашу рішучість у підтримці України. Але Росії не вдасться. Ми залишаємося сильними й пильними”, – написав він.

Паралельно Поліція внутрішньої безпеки (Kapo) вийшла з оголошенням про те, що знайшла осіб, причетних до актів вандалізму щодо автомобілів міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса та журналіста у минулому році, повідомляє ERR.

Загалом затримали 10 осіб, їх вважають членами агентурної мережі, що діяла за вказівками російських спецслужб. Шестеро залишаються під вартою.

Вважають, що метою операції було “сіяти страх і створювати напругу в естонському суспільстві”.

Окрім згаданого вандалізму авто міністра і журналіста, цих осіб підозрюють в актах вандалізму щодо пам’ятників.

Держпрокурор Трііну Олев заявив, що зараз справа на етапі досудового розслідування, тому слідство не може розкривати усі деталі.

“Розпочато провадження за кримінальним кодексом щодо злочинів проти безпеки Республіки Естонія”, – зазначив він.

Читайте також:
Естонія збудує 600 оборонних бункерів уздовж кордону з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.