Панахида в Михайлівському соборі та хода пам’яті: у Києві вшанували Героїв Небесної сотні

У Києві 18 лютого, в день 10-х роковин початку найкривавіших днів Революції гідності, провели ходу пам’яті на вшанування Героїв Небесної сотні, а також провели панахиду в Михайлівському Золотоверхому соборі, який десять років тому став прихистком для майданівців.

Як повідомляють кореспонденти “Суспільного”, загалом зібралося близько пів сотні людей, зокрема, рідні загиблих майданівців.

Організували заходи ГО “Родини Небесної Сотні” та Національний музей Революції гідності.

Спершу відслужили панахиду у Михайлівському Золотоверхому соборі, де під час Майдану ховалися мітингувальники і який у дні розстрілів і сутичок перетворився на польовий шпиталь.

Фото: “Суспільне”

Після цього відбулася хода пам’яті, покладання квітів і запалення лампадок. Учасники ходи пройшли Михайлівською площею, тоді вулицею Трьохсвятительською, Європейською площею, Хрещатиком і дійшли до алеї Героїв Небесної сотні.

Фото: “Суспільне”

“Українці повинні виходити в ці дні на вулиці не лише в Києві, а в усіх містах вшановувати своїх героїв. Майже усі обласні центри мають стихійні народні меморіали. Ми повинні вшановувати не смерть, не злочин, ми повинні вшановувати життя і подвиг, і героїзм, і самопожертву українців, який вийшли і віддали свої життя. Оце ми маємо вшановувати”, — зазначив директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло.

Довідка

18-20 лютого 2014 року стали найкривавішими днями в протистоянні майданівців і силовиками, які підтримували владу тодішнього президента Віктора Януковича.

18 лютого під час сутичок загинули 17 учасників протестів, ще 14 отримали смертельні поранення та ушкодження, від яких померли наступного дня або пізніше. Це були Володимир Кіщук, Ігор Сердюк, Сергій Шаповал, Сергій Дідич, Андрій Корчак, Артем Мазур, Петро Гаджа, Василь Шеремет, Віктор Прохорчук, Володимир Наумов, Іван Наконечний, Анатолій Нечипоренко, Антоніна Дворянець, Зураб Хурція, Яків Зайко, Валерій Брезденюк, Ігор Бачинський, Сергій Бондарев, Василь Прохорський, Олександр Плеханов, Олександр Капінос, Андрій Черненко, Віктор Орленко, Володимир Кульчицький, Віктор Швець, Віталій Васільцов, Дмитро Максимов, Юрій Сидорчук, В’ячеслав Веремій, Іван Городнюк, Володимир Бойків.

День пам’яті Героїв Небесної сотні відзначають 20 лютого.

Читайте також:
Це частина мого особистого життя, — у річницю боїв за Дебальцеве Сирський вшанував загиблих біля пам’ятника на Аскольдовій могилі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна