Залужний – перший, Зеленський – третій: соціологи з’ясували, кому українці довіряють найбільше

Серед 13 діячів у списку найбільше українців довіряють Валерію Залужному: 94% довіряють йому і лише 5% не довіряють. Порівняно з груднем ситуація практично не змінилася.

Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 5-10 лютого 2024 року.

Також більшість українців довіряють, у приблизно близькій мірі, Кирилу Буданову, Володимиру Зеленському, Сергію Притулі та (з окремими коментарями) Олександрові Сирському.

Так, довіра керівнику ГУР становить 66% (і цей показник зріс з 60% у грудні, у той же частка тих, хто не довіряє, майже не змінилася – 19% зараз і 20% у грудні).

Довіра Володимиру Зеленському становить 64% порівняно із 77% у грудні. Недовіра при цьому зросла з 22% у грудні до 35% у лютому).

Сергію Притулі довіряють 61%, і в його випадку також має місце зниження довіри – з 69% у грудні, недовіра зросла з 25% до 33%.

Окремо варто звернути увагу на довіру новому Головнокомандувачу Сирському.

Формально серед усіх респондентів йому довіряють 40%, не довіряють – 21%, а 4% мають невизначене ставлення. Разом з цим 35% не знали його у лютому (і 48% не знали його в грудні). У перерахунку до тих, хто його знає, у лютому йому довіряють 62%, не довіряють – 33%. У грудні співвідношення було 63% проти 29%, тобто порівняно з груднем ставлення до нього практично не змінилося.

Колишній Голова Верховної Ради Дмитро Разумков має близький до 0 баланс довіри-недовіри, тобто йому довіряють приблизно стільки ж, скільки і не довіряють. Так, станом на лютий йому довіряють 35% (ріст з 25% порівняно з груднем), не довіряють – 33% (у грудні було 37%), а 5% мають невизначене ставлення. Водночас 27% не знають його.

Наступні сім осіб мають від’ємний баланс довіри-недовіри, тобто їм не довіряють більше, ніж довіряють (і у всіх випадках не менше половини українців їм не довіряють). Так, меру Києва Віталію Кличку довіряють 45%, не довіряють – 51%. Довіра з грудня знизилася з 52%, а недовіра зросла з 43%.

Керівнику офісу президента Андрію Єрмаку довіряють 27% (у грудні було 33%), не довіряють – 61% (у грудні не довіряли 51%).

Колишньому президенту Петрові Порошенку довіряють 31%, його показник зріс з 27% у грудні. Разом з цим рівень недовіри не змінюється – 68% зараз і 68% у грудні.

І насамкінець чотири діячі з найнижчими показниками довіри. Так, народній депутатці Мар’яні Безуглій довіряють 7%, не довіряють – 65%. Юрію Бойку довіряють 10%, не довіряють – 73% (майже без змін порівняно із груднем). Юлії Тимошенко довіряють 17%, не довіряють – 82% (при цьому екс-прем’єрка покращила свої показники, у грудні співвідношення було 10% проти 87%). Олексію Арестовичу зараз довіряють 11%, не довіряють – 83% (також майже без змін за останні два місяці).

Додамо, що проведення опитування припало на період відставки Валерія Залужного. У період 5-8 лютого (до відставки) було проведено 874 інтерв’ю, потім у період 9-10 лютого (після відставки) було проведено 328 інтерв’ю. На початок лютого, як було показано вище, Володимиру Зеленському довіряли загалом 64%, проте питання, як відставка вплинула на показники довіри. Нижче можна подивитися, скільки українців довіряли Зеленському в різні періоди.

Читайте також:
Зменшується кількість українців, які вважають, що справи в державі рухаються в правильному напрямку, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна