На президентських виборах у Фінляндії переміг Стубб: хто він і яка його позиція щодо України

На президентських виборах у Фінляндії переміг колишній прем’єр-міністр країни Александр Стубб.

Він обійшов в другому турі колишнього главу МЗС Пекка Хаавісто, повідомляє Yle.

У другому турі виборів Стубб отримав 51,6 відсотка голосів виборців, а Хаавісто — 48,4 відсотка. Різниця між переможцем виборів та його конкурентом склала менш ніж 99 тисяч голосів.

Хаавісто уже привітав із перемогою свого суперника, визнавши його 13-им президентом.

“Мені потрібно подякувати Александру, і також усій моїй команді. Це була чесна кампанія, тут не було ніяких махінацій… Найтепліші вітання команді Александра”, – відреагував Хаавісто на оголошення результатів.

Ще ввечері в неділю, 11 лютого, Стубба привітали з перемогою низка європейських лідерів. Він складе присягу президента Фінляндії 1 березня.

Хто такий Стубб і яка його позиція щодо України

Александр Стубб був депутатом Європейського парламенту у 2004-2008 роках, після чого по черзі обіймав посади міністра закордонних справ, міністра торгівлі, міністра фінансів Фінляндії загалом з 2008 по 2016 рік. А з 2014 по 2015 рік він ще й очолював уряд Фінляндії.

З 2016 року Стубб відійшов від активної участі у внутрішній фінській політиці і працював у фінансовому секторі, зокрема, став віце-президентом Європейського інвестиційного банку.

У серпні 2023 року Стубб оголосив про своє рішення балотуватися на виборах президента Фінляндії 2024 року.

Александр Стубб підтвердив свою підтримку України і наголосив, що допомога Києву з боку його країни триватиме.

Він заявляв, що не згодний з тим, що Україна має віддати хоча б частину своєї землі для миру з Росією. Також майбутній президент Фінляндії підтримує вступ України в ЄС та обіцяв активно сприяти цьому процесу.

Читайте також:
Президентка Угорщини подала у відставку після резонансного скандалу: у чому справа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна