Втратив обидві ноги внаслідок отриманого на Майдані поранення, але волонтерив до останнього: на Франківщині помер майданівець Дмитро “Нескорений” Малкович

На Івано-Франківщині на 58-му році життя помер майданівець і волонтер Дмитро Малкович з позивним Нескорений. Попри ампутовані внаслідок отриманого на Майдані поранення ноги, чоловік їздив на передову з 2015 року, допомагав військовим та жителям деокупованих міст до останнього.

Про смерть Малковича повідомила волонтерка Ольга Гарасим’юк 10 лютого у Facebook.

“Вічна і світла молитовна пам’ять, Нескорений… Дмитро Малкович. Роки боротьби за Україну…
ГО “Нескорені серця України” співчуває родині та усім, хто знав і йшов з Нескореним у строю”, — написала вона.

Як повідомляє “Суспільне”, Дмитро Малкович народився 26 жовтня 1966 року в селі Вижній Березів Косівського району. Працював лісорубом, лісником та кермував вантажним автомобілем.

Під час Революції гідності був на Майдані у складі восьмої “афганської” сотні”, згодом — у 32-й гуцульській сотні.

19 січня 2014 року у Києві під час протистоянь на вулиці Грушевського Дмитро Малкович отримав поранення. Біля нього впала світло-шумова граната, обліплена болтами, гайками і цвяхами. Внаслідок цього розвинулася гангрена і у 2015 році медикам довелося ампутувати одну ногу, а у 2021-му — другу.

Оскільки воювати чоловік не міг, він волонтерив і їздив на переводу на візку. З 2015 року Дмитро Малкович збирав допомогу для бійців та возив її на фронт. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну він разом зі ще кількома волонтерами купували свині, щоб потім приготувати з них тушкованки й ковбаси.

“Людям треба гуртуватися і розуміти, допомагати, бо хто не годує свою армію, буде годувати чужу. І хлопці дуже раді, коли до них приїжджають. Вони навіть малюночками дитячими тішаться, тому що знають: тут про них пам’ятають”, — казав він.

Окрім цього, з командою волонтерів Нескорений проводив серед жителів, у школах і трудових колективах району збори коштів, за які купували автомобілі, генератори, будівельні матеріали та інструменти. Загалом Дмитро Малкович організував з цією командою 19 виїздів, з яких не зміг поїхати тільки у два через хворобу.

З 2015-го ж чоловік здійснив понад 60 поїздок на фронт.

“Були такі моменти, що інколи важко давалося, думав: ще ця поїздка і більше не буду. Але там, коли я подивлюся у їхні очі такі світлі, де немає жодного фальшу, повертаюся і думаю, що треба знову збиратися і їхати, бо вони — в окопах, а я — вдома”, — згадував він.

Читайте також:
Помер актор і ведучий програми “Казки для дітей діда Панаса” Анатолій Дриженко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна