Армія РФ все частіше використовує Starlink на фронті, закуповує через треті країни

Російські війська почали частіше використовувати термінали Starlink компанії SpaceX Ілона Маска на своїх позиціях.

Про це пише “Мілітарний” із посиланням на інженера із Києва Олега Куткова, який займається терміналами Starlink для українських військових. Він повідомив про зростання кількості скарг на стабільність зв’язку і швидкість на передовій.

З його слів, термінали активно закуповують і перепродують російські реселлери.

“Закупівля йде через треті країни, на підставних осіб. Оплата йде так само. Відстежити і прикрити ці схеми неможливо, тому що наші волонтери так само по всіх країнах “пилососять” термінали і так само оплачують із різних карт”, — зазначив він.

Кутков зауважує, що ці термінали працюють тільки на території України, зокрема на тимчасово окупованих регіонах.

“Розрізнити в умовному 20 км стільнику, де чий термінал і де зараз проходить лінія фронту – неможливо в принципі. Тому або працюють усі, або не працює ніхто. Звичайно, можна вигадати якусь схему, щоб у певній зоні працювали лише певні термінали, заздалегідь узгоджені. Але ця схема потоне в бюрократії та узгодженнях, постійно втрачатиметься дорогоцінний час, а лінія фронту може бути динамічною”, – каже інженер.

Олег Кутков додав, що у цих зонах на передові всі термінали використовують один канал під одним планувальником з боку супутника.

Нині в одній зоні сконцентрована велика кількість терміналів, що призводить до перевантаження системи та падіння швидкості.

Коментар SpaceX 

У SpaceX ж заявили, що компанія не веде жодних справ із Росією або її військовими, а також з ОАЕ. Там зазначили, що “Starlink не активний у Росії, тобто сервіс не працюватиме у цій країні. SpaceX ніколи не продавала Starlink у Росії, а також не постачала обладнання до Росії”.

“Якщо SpaceX отримає інформацію про те, що термінал Starlink використовується санкційною або неавторизованою стороною, ми розслідуємо претензію та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо вона підтвердиться”, – заявили в SpaceX.

Перед цим

Новинарня” раніше писала про те, що Starlink дав доступ до покриття частині тимчасово окупованої території України. Це стало відомо з мапи на сайті Starlink.

Так, Сєвєродонецьк, Новоайдар, Старобільськ, Рубіжне та інші населені пункти Луганської області позначені там як “список очікування”. Так само позначена вільна територія України. На спробу замовити “старлінк” у Сєвєродонецьк сайт пропонує стандартний тариф і вартість обладнання. До прикладу, якщо намагатися замовити в Луганськ, сайт повідомляє про недоступність у цьому регіоні.

При цьому в інших захоплених ворогом населених пунктах Луганської області включно з самим Луганськом доступу, згідно з мапою, немає. Крим, окупована частина Донецької області і частина окупованої Луганської не “світяться” як ті, що мають доступ. Доступу не має і Росія. Доступ до сервісу на окупованій території означає, що цей інтернет зможе використати російська армія.

Про те, що РФ використовує супутникові пристрої Starlink компанії SpaceX на території України писало і Defense One з посиланням на власні джерела.

Повідомлялося, що за інформацією українського джерела, той факт, що росіяни застосовують Starlink на передовій, був виявлений військовим кілька місяців тому. Ще одне українське джерело заявило, що використання окупантами згаданих пристроїв, схоже, зростає. Нині йдеться про десятки терміналів.

“Коли їх будуть сотні, нам буде важко жити”, — зазначило джерело Defense One.

Читайте також:
Starlink дав доступ до покриття частині тимчасово окупованої території України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна