Створення “республік” на сході України в 2004 році готували чинні українські високопосадовці, – ЗМІ

Журналісти «Схем» розшукали архівні документи закритої кримінальної справи Служби безпеки щодо сепаратистських рухів на сході України 2004 року. У них фігурують низка чинних посадовців.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні, яке опублікували у середу. 8 лютого.

Зокрема, там згадується Віктор Бесчастний, який зараз обіймає посаду в Конституційному Суді України. У 2004 році він був депутатом Донецької обласної ради та одним з ініціаторів скликання надзвичайної сесії для голосування за так званий референдум «щодо надання Донецькій області статусу республіки в складі федерації».

Референдум зрештою так і не відбувся, оскільки пізніше самі ж депутати його скасували. Але схожі події повторилися через 10 років — у 2014 році, йдеться в матеріалі журналістів.

Іншим фігурантом розслідування є Олександр Зац. У 2022 році, вже під час повномасштабного вторгнення, як повідомляло видання NGL.media, він виїхав за кордон як волонтер і не повернувся.

Також, згідно з матеріалами, нинішній суддя Харківського окружного адмінсуду Владислав Єгупенко був у списках виконавчого комітету Харківської області, який мав перебрати всю повноту влади від Києва. Депутати ухвалили рішення про перепідпорядкування міліції, залізниці та телебачення під особисте управління, а також зупинили перерахування коштів до держбюджету.

А чинний депутат Київської міської ради Олександр Попов був спікером на з’їзді у Сєвєродонецьку в 2004 році, де закликали створити «Українську південно-східну республіку». На з’їзді депутати міськради підписали листа до путіна, в якому просили визнати створювану ними «республіку».

м\


На з’їзді сесії в Сєвєродонецьку була присутня й російська делегація. Її очолював посланець з посольства Росії Анатолій Корсунь. Також серед делегації був присутній тодішній міський голова Москви Юрій Лужков, який закликав відібрати в України Севастополь.

Наступного дня після Сєверодонецького з’їзду і рішення Донецької облради про проведення референдуму, СБУ відкрило кримінальну справу за статтею «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України». У 2006 році справу закрили, а обвинувачення зняли.

Читайте також:
Справи Майдану: до суду передали обвинувачення щодо Януковича та ексміністрів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна