Міжнародний суд ООН взяв на розгляд позов України проти РФ щодо заяв Путіна про “геноцид на Донбасі”

Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію в позові України проти РФ, поданому в перші дні повномасштабного вторгнення у зв’язку з заявами президента РФ Володимира Путіна про те, що Україна нібито здійснювала геноцид російськомовного населення на Донбасі.

Про це в п’ятницю, 2 лютого, повідомляє ВВС.

“Суд ООН частково відкинув твердження Росії. Він нагадав, що російська влада неодноразово звинувачувала Київ у геноциді російськомовного населення Донбасу, коли пояснювала необхідність проведення так званої “спеціальної військової операції”. Отже, суд ООН вирішив частково розглянути претензії України по суті”, – зазначається в повідомленні.

При цьому суд також відкинув твердження України, що несправедливі звинувачення в геноциді самі по собі можуть бути порушенням міжнародної конвенції про запобігання геноциду.

Українська сторона в позові заявила, що РФ використовувала неправдиві звинувачення в геноциді на Донбасі, щоб виправдати своє повномасштабне вторгнення наприкінці лютого 2022 року. В позові РФ звинувачується в тому, що вона перекрутила і спотворила концепцію геноциду, безпідставно звинувативши Україну в геноциді, а потім – використавши це як привід для повномасштабної війни.

Отже, за словами представників України, Росія і особисто президент Путін зловжили своїми правами та порушили зобов’язання за міжнародною Конвенцією про запобігання геноциду й покарання за нього.

Російська сторона зі свого боку наполягала, що слова Путіна про геноцид – “риторичний зворот”, який не спирається на визначення міжнародного права. Росія намагалася довести, що з правової точки зору суд ООН не має юрисдикції розглядати цей позов України.

Читайте також:
Суд ООН частково визнав РФ винною у фінансуванні тероризму. Але більшість звинувачень відхилив

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна