Суд ООН частково визнав РФ винною у фінансуванні тероризму. Але більшість звинувачень відхилив

Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй під час засідання 31 січня виніс рішення у справі за позовом України про фінансування Росією тероризму та про порушення росіянами Міжнародної конвенції про ліквідацію расової дискримінації.

Про це в середу, 31 січня, інформує “Суспільне”.

Суд ООН визнав РФ винною за одним із пунктів звинувачення: тринадцятьма голосами проти двох було визначено, що Москва не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, про які неодноразово заявляла українська сторона.

“Цим рішенням Суд визнає, що Російська Федерація порушила свої зобов’язання за частиною першою статті дев’ятої ICSFT і продовжує бути зобов’язаною відповідно до цього положення проводити розслідування достатньо обґрунтованих звинувачень у фінансуванні актів тероризму на сході України”, — йдеться у рішенні.

Водночас за більшістю пунктів Суд не знайшов доказів відповідальності Росії. Зокрема, в ООН вирішили, що РФ не мала розумних підстав підозрювати, що надані нею кошти використовуються або можуть бути використані з метою фінансування тероризму.

“За відсутності такої обґрунтованої підозри, Російська Федерація також не була зобов’язана за статтею 18 обмежувати будь-яке фінансування ДНР і ЛНР. Суд також вважає, що за обставин цієї справи Російська Федерація не була зобов’язана визнавати групу терористичною відповідно до свого внутрішнього законодавства в якості запобіжного заходу”, — заявили у Міжнародному суді.

Десятьма голосами проти п’яти Суд ООН відхилив всі інші подання, подані Україною щодо Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Голова Міжнародного суду ООН Джоан Донох’ю наголосила, що ситуація в Україні “сьогодні дуже відрізняється” від тієї, що була, коли Україна подала свою заяву в січні 2017 року. Суд заявив, що РФ не змогла захистити права етнічних українців в Криму, де різко впала кількість учнів, які навчаються українською. Таким чином, Росія порушила свої зобов’язання в межах конвенції про ліквідацію усіх форм расової дискримінації.

Десятьма голосами проти п’яти, Міжнародний суд ООН відхилив всі інші подання України щодо Міжнародної конвенції про ліквідацію расової дискримінації.

Крім того, судді відмовилися винести конкретне рішення щодо ймовірної відповідальності Росії за збиття літака MH17 над Донецькою областю. Також суд не задовольнив вимогу України щодо виплати компенсацій від РФ.

Читайте також:
ООН фіксує 142 випадки страт цивільних українців росіянами та загалом понад 10 тисяч смертей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна