ЗМІ: Арестович виїхав за кордон завдяки листу від ГУР і нині живе у Нью-Йорку

Колишній радник Офісу президента Олексій Арестович виїхав з України на підставі листа Головного управління розвідки. Він перетнув кордон із Польщею ще восени минулого року і вже майже п’ять місяців не повертається в Україну.

Про це повідомляє NGL.media, посилаючись на джерела у Державній прикордонній службі.

Як зазначається, Арестович перетнув пункт пропуску “Краківець-Корчова” у Польщу 4 вересня 2023 року. Нині ексрадник ОП живе у Нью-Йорку.

Олексій Арестович уже неодноразово виїжджав за кордон, однак повертався в Україну. Як пише NGL.media, на початку травня 2023 року Арестович також виїхав через Краківець завдяки листу ГУР і повернувся в країну через півтора місяця наприкінці червня.

Загалом з моменту повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року, окрім двох згаданих випадків, Арестович виїзджав за кордон ще сім разів на інших підставах – наприклад, на підставі рішень голови ДПСУ, як радник Офісу президента тощо. Усі ці поїздки тривали не довше дев’яти днів.

Офіційну інформацію про підстави для виїзду 48-річного ексрадника Офісу президента ДПСУ відмовилась надати, заявивши виданню, що “інформація про перетинання державного кордону особою стосується її приватного життя”.

Представники ГУР на запитання журналістів протягом двох тижнів не відповіли. Сам Олексій Арестович не відповідав на повідомлення, надіслані через різні месенджери.

Прикметно, що після виїзду з України, у листопаді 2023 року Арестович заявив, що у нього конфлікт з Офісом президента і що на нього чинять політичний тиск.

“Я маю низку міжнародних форумів, на яких я ключовий спікер. Тобто маю формальний привід перебувати за кордоном. Але, як ви розумієте, коли секретар РНБО і депутати від правлячої партії звинувачують тебе у тому, що ти російський шпигун, і обіцяють посадити, це жодною мірою не сприяє поверненню”, – сказав він в інтерв’ю російській “Медузі”.

В опублікованому 24 січня інтерв’ю Арестович розповів, що живе в Нью-Йорку. Як саме йому вдалося виїхати, він не розповів, але сказав, що законно.

“У мене зараз в Європі ще два проєкти. Коли їх закрию, тоді поїду в Україну”, – сказав він.

Колишня заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк назвала випадки перетину кордону України чоловіками призовного віку безладом, що вигідний владі, “бо це ручник і корупція”.

“Якщо навіть взяти до уваги відкриті дані, скільки чоловіків втекли від мобілізації, і які суми хабарів вони заплатили, то мова йде про мільйони доларів. І питання не лише у системі “Шлях”, якою оперують обласні військові адміністрації, а й у недолугій постанові КМУ №57, яку вже, за бажання, сто разів можна було зробити ідеальною, де чітко визначено, які органи влади, на яких підставах, кого, в який спосіб і з якою метою можуть у період воєнного стану скеровувати закордон. Там нема нічого про ні про Мінкульт, ні про Міносвіти, ні про Секретаріат КМУ, ні про листи-сприяння від міських голів чи будь-кого іншого….

Є у цій постанові і такий пункт: 2-15. У разі введення в Україні воєнного стану пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого утвореного відповідно до закону військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

То з цього всього я маю зробити висновок, що Буданов відправив Арестовича на Захід, щоб він робив те, що він робить? Дякую, дуже дякую! – написала вона у Facebook.

Читайте також:
Щодо Арестовича відкрили ще одне кримінальне провадження
Арестович заявив, що буде балотуватися на наступних президентських виборах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна