Україна та США домовилися про посилення контролю за оборонною допомогою: підписано меморандум

Україна та Сполучені Штати 31 січня підписали меморандум про посилення співпраці у сфері контролю за використанням безпекової допомоги, переданої Збройним силам.

Про це інформує Міністерство оборони.

Як повідомляється, у середу міністр оборони України Рустем Умєров зустрівся з генеральним інспектором міноборони США Робертом Сторчем у Києві. Він проінформував американську сторону про інституційні трансформації, що тривають у міністерстві. Зокрема, щодо запровадження дієвої системи нагляду, менеджменту ризиків, відповідності, запобіганню корупції у сфері закупівель, а також щодо запровадження інструментів демократичного контролю у сфері оборони.

Умєров наголосив, що посилення контролю і прозорості у використанні безпекової допомоги, яка надається Україні партнерами, є одним з пріоритетів у роботі відомства.

“До кінця квітня ми матимемо стовідсоткову впевненість, що усі наглядові механізми будуть впроваджені, та система працюватиме”, – зазначив міністр.

У рамках зустрічі Головна інспекція Міністерства оборони України та Офіс генерального інспектора міністерства оборони США підписали меморандум про взаєморозуміння. Мета документа – посилення співпраці у сфері контролю за використанням міжнародної допомоги.

Серед іншого меморандум передбачає:

  • обмін актуальною інформацією для виявлення, підтвердження та запобігання шахрайству або корупції, що впливає або стосується безпекової допомоги, яку США надають Україні;
  • проведення спільних заходів з виявлення, підтвердження та запобігання шахрайству та корупції;
  • створення механізму взаємної передачі запитів, що стосуються розслідувань і заходів у межах повноважень та юрисдикції сторін;
  • проведення періодичних зустрічей для визначення пріоритетних напрямків співробітництва для досягнення спільних цілей.

З українського боку меморандум підписав головний інспектор Міноборони України адмірал Ігор Воронченко, з американського – генеральний інспектор Міноборони США Роберт Сторч.

Читайте також:
Politico: Україна завтра отримає від США високоточні керовані бомби GLSDB, радіус ураження – 150 км

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна