У Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить зберігати сперму загиблих військових

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить зберігати й використовувати для народження дітей репродуктивні клітини загиблих військовослужбовців та військовослужбовиць.

Про це повідомив голова Комітету здоров’я нації Михайло Радуцький, передає пресслужба парламенту 30 січня.

Згідно із законопроєктом №10448, захисник чи захисниця, чиї репродуктивні клітини зберігаються у кріобанках, мають заповнити відповідне розпорядження. Так військові зможуть розпорядитися своїми репродуктивними клітинами.

Військовий або військова визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини. Для поширення на таких дітей пільг, у законопроєкті пропонується внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів України.

У випадку загибелі захисника чи захисниці, репродуктивні клітини коштом держави зберігатимуть протягом трьох років. Після закінчення цього терміну подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої людини чи компанії, яка вказана у розпорядженні.

Поки що невідомо, коли парламент розглядатиме цей законопроєкт і голосуватиме за нього.

Що передувало

Раніше у ЗМІ та соціальних мережах розпочалася дискусія навколо проблеми утилізації біоматеріалу та репродуктивних клітин загиблих військових, дружини яких у такий спосіб не мали змоги скористатися допоміжними репродуктивними технологіями (ДРТ) та завагітніти від загиблих чоловіків. Згідно з чинним законодавством, біоматеріал неживих має бути утилізовано.

Міністерство охорони здоров’я інформувало, що кріобанки не утилізуватимуть заморожений біоматеріал загиблих військових, і колізію, яка не дає змоги зберігати біоматеріал загиблих військових, буде усунуто.

МОЗ нагадало, що 2024 року в Україні було запроваджено державне фінансування допоміжних репродуктивних технологій, а в березні 2024 року набере чинності закон, який дозволяє сім’ям військових безоплатно зберегти репродуктивні клітини і використовувати їх для продовження роду українських захисників.

Читайте також:
Рада підтримала можливість зберігання військовими репродуктивних клітин у кріобанках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна